Lažna vest da je na bilbordu u Njujorku greškom ispisana reč „urin“ umesto „Ukrajina“

Svet 21. sep 202321:51 34 komentara
Lažni video sa društvenih mreža... Izvor: Twitter/Printscreen

Volodimir Zelenski bio je u Njujorku gde je, između ostalog, pred Savetom bezbednosti rekao da samo fundamentalna reforma UN može doneti mir u Ukrajinu i onemogućiti buduće napade sličnog tipa.

Zelenski je rekao da je rat u Ukrajini pokazao da pravo veta ne može biti neograničeno, te da Generalnoj skupštini UN treba omogućiti da ga poništi. Dodao je i da treba povećati broj stalnih članica Saveta bezbednosti. Ukrajinski predsednik je naveo i da je činjenica da je Rusija, zemlja koja je napala njegovu i može da blokira bilo kakav pokušaj Saveta bezbednosti da okonča rat u Ukrajini, od UN napravila lakrdiju, prenosi Jutarnji.hr.

Istog dana, na društvenim mrežama se pojavio video o „neverovatnom gafu napravljenom u pozdravnoj poruci u centru Njujorka“.

Iako su tu vest preneli mediji, pokazalo se da je poruka „Slava urinu“ (Glory to urine), koja je navodno pisala na velikom digitalnom bilbordu na Tajms skveru umesto „Slava Ukrajini“ – lažna vest.

Snimak, iako lažan, postao viralan.

U lažnoj vesti pisalo je da je firma koja upravlja bilbordom „objasnila je da je grešku uzrokovao inteligentni sistem koji je reč Ukrajina automatski ispravio u reč slične forme – urin“.