Nigerijska vojska tvrdi da je uhapsila istaknutog pripadnika Boko Harama

Svet 09. sep 202123:35
Nigerija
Izvor: REUTERS/Afolabi Sotunde/File Photo

Nigerijska vojska saopštila je da su njene trupe uhapsile istaknutog člana ekstremističke grupe Boko Haram u severnoj državi Borno, gde je pre 12 godina formirana ta teroristička organizacija.

Portparol vojske Nigerije rekao je da je Javi Modu uhapšen na putu Damboa-Vajiroko, ozloglašenoj ruti na kojoj su ekstremisti i nigerijske trupe godinama beležile žrtve.

Povezane vesti

Porparol je naveo da je vojska pretresla dve lokacije u Bornu i susednom području gde je pronašla materijale za improvizovane eksplozivne naprave. Verovalo se da su te lokacije koristili Boko Haram i njegova otcepljena frakcija Islamska država u provinciji Zapadna Afrika (ISVAP).

On nije naveo detalje, samo je rekao da su zaplenili 281 džak đubriva urea, koje se koristi za izradu eksploziva i da su uhapšena „dva ozloglašena terorista Boko Harama“.

U nekim delovima severoistočne Nigerije, vlasti su zabranile uvoz uree koju ekstremisti koriste za pravljenje bombi.

Nigerijska vojska saopštila je prošle nedelje da se u prethodnih nekoliko nedelja predalo oko 6.000 pobunjenika na severoistoku zemlje.

Islamistička organizacija Boko Haram ubila je stotine ljudi u bombaškim napadima tokom dvanaestogodišnjeg rata protiv oružanih snaga na severoistoku Nigerije.

Prema procenama Programa za razvoj Ujedinjenih nacija u sukobu stradalo 350.000 ljudi.

Komentari

Vaš komentar