Nigerijske vlasti: Ubili smo više od 50 bandita u vojnoj operaciji

Svet 19. okt 202123:51 > 23:52
Ilustracija / AFP/ Audu Marte

Vlasti severozapadne Nigerije saopštile su da je ubijeno više od 50 pripadnika kriminalnih bandi u vojnoj operaciji.

„Više od 50 bandita ubijeno u vazdušnoj i kopnenoj operaciji u okrugu Birnin Gvari“, rekao je Samjuel Aruvan, zvaničnik zadužen za bezbednost u nigerijskog državi Kaduni.

U severozapadnoj i centralnoj Nigeriji su poslednjih godina aktivne kriminalne bande, koje lokalno nazivaju banditima i koje napadaju, pljačkaju i otimaju meštane, kojima kradu stoku i pale kuće.

Kako se navodi, u jednoj akciji vojska je primetila „bandite“ na pet motora koji su hteli da postave zasedu za bezbednosne snage, i oni su gađani iz borbenog helikoptera i likvidirani.

U drugoj akciji je oko 50 bandita na motorima primećeno i na njih su vršeni napadi iz helikoptera.

„One koji su pobegli su neutralizovale kopnene snage“, navodi se u saopštenju.

Poslednjih nekoliko nedelja nigerijska vojska vodi kopnenu i vazdušnu ofanzivu na kampove „bandita“ u susednoj nigerijskoj državi Zamfari.

Neki od njih uspeli su da pobegnu od te vojne operacije i formiraju kampove u susednim državama kao što je Sokoto gde izvode napade.

U nedelju su bande napale pijacu u državi Sokoto gde je ubijeno 43 ljudi, prema navodima lokalnih vlasti. To je bio treći napad na pijacu u toj državi za manje od mesec dana.

Da bi sprečili te kriminalne grupe da se dogovaraju izmedju sebe, prekinute su telefonske mreže na delu teritorije severozapada zemlje, što s druge strane ponekad sprečava meštane da jave bezbednosnim snagama kada dodje do napada.

Komentari

Vaš komentar