Nikola Sarkozi osuđen na zatvor zbog korupcije

Svet 01. mar 202114:34 > 14:4415 komentara
Izvor: MARTIN BUREAU / AFP

Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi osuđen je na tri godine zatvora zbog korupcije i trgovine uticajem. Odlukom suda, on će ići u zatvor na godinu dana uz dve godine uslovne kazne, javlja BBC.

Na istu kaznu osuđen je i bivši advokata Tijeri Erzog.

povezane vesti

Sarkozi će moći da kaznu odsluži u kućnom pritvoru.

Sudija je rekla da je on „iskoristio status bivšeg francuskog predsednika“ u „posebno ozbiljnom“ činu nedela.

Sarkozi koji je bio predsednik od 2007. do 2012, čvrsto je demantovao sve navode za vreme desetodnevnog suđenja krajem prošle godine.

Bivši predsednik, 66-godišnji političar osuđen je posle optužbi je da je ilegalno pokušao da dođe do informacija od višeg sudije 2014. godine o pravnom postupku u koji je on bio uključen.

Tužilaštvo je zatražilo četiri godine zatvora, od kojih dve uslovno, za Sarkozija i za još dvojicu saoptuženih u istom slučaju – bivšeg sudiju Žilbera Azibera i Sarkozijevog bivšeg advokata Tijerija Erzoga.

Pre Sarkozija čije se suđenje smatra presedanom u Francuskoj, još jedan bivši predsednik se suočio sa suđenjem posle odlaska sa funkcije. U pitanju je Žak Širak kojem se sudilo za proneveru ali ne tokom predsedničkog mandata, već dok je bio gradonačelnik Pariza.

„Nije postojalo dosluha ni u mojoj glavi ni u stvarnosti. Želim da se oslobodim te ljage“, rekao je Sarkozi za vreme suđenja u i istakao da „još uvek ima poverenja“ u pravdu svoje zemlje.

Sarkozi se povukao iz aktivne politike kada njegova konzervativna stranka nije izabrala za predsedničkog kandidata za izbore 2017. godine na kojima je pobedio Emanuel Makron.

Sarkozija čeka još jedno suđenje kasnije ovog meseca za optužbe za ilegalno finansiranje njegove predsedničke kampanje 2012. godine.

Komentari

Vaš komentar