Njujork Post: Moderna unajmila bivšu agentkinju FBI da istraži Novaka, Maska, Brenda…

Svet 28. nov 202316:05 52 komentara
Shutterstock/FRANCESCO PANUNZIO, Frederic Legrand - COMEO

Moderna je angažovala bivšeg agenta FBI-a da sastavi interne izveštaje kompanije o „visoko rizičnim“ slavnim ličnostima – uključujući tenisku zvezdu Novaka Đokovića, najbogatijeg čoveka na svetu Ilona Maska i glumca i aktivistu Rasela Brenda – koji su javno kritikovali obaveznu vakcinaciju, piše Njujork Post.

Farmaceutska kompanija sa sedištem u Bostonu, koja je prodala jednu od prvih mRNA vakcina protiv COVID-19, navodno zapošljava tim bivših službenika FBI u svom „odeljenju za dezinformacije” koje prati raspoloženje protiv vakcine.

Vest o postojanju odeljenja i izveštaje o njemu prvi su otkrili nezavisni novinar Li Fang i Džek Polson, piše Njujork Post.

REUTERS/Mike Segar/File Photo

Odeljenje je naručilo jedan izveštaj pod nazivom „Đoković, krunisani heroj protiv vakcine, posle pobede na US Openu“, prema Fangu i Polsonu.

Đokoviću, srpskoj teniskoj legendi koji drži rekord po pobedama na grend slem titulama, nije bilo dozvoljeno da učestvuje na US Open turnirima 2021. i 2022. zbog odbijanja da se vakciniše protiv COVID-a.

Đoković se ovog septembra vratio u SAD i osvojio i taj grend slem turnir.

Povezane vesti

„Pozicija Đokovića, koga je odbijanje da se vakciniše sprečilo da se takmiči na US Open, zatim njegov povratak i pobeda na turniru na kom je Moderna sponzor, podržava tvrdnje protiv vakcine, kao i to da je obavezna vakcinacija – nepotrebna“, navodi se u izveštaju.

Moderna je bila zabrinuta zbog činjenice da „protivnici vakcine slave” Đokovićevu pobedu, što je dodatno otežala činjenice da su ljudi na društvenim mrežama „sa podsmehom isticali da je Moderna sponzor US Opena”, navodi se u izveštaju, tvrdi Njujork Post.

Reuters/Pablo Morano

Moderna je stoga smatrala da je svaka diskusija oko Đokovića „visoko rizična“, navodi se u izveštaju.

Ilona Maska, najbogatiju osobu na svetu, Moderna je takođe označila kao „visoko rizičnu“ nakon što je na svojoj platformi za društvene mreže X postavio video u kojem se dovodi u pitanje da li je vakcina protiv COVID-a „100% efikasna“.

Prema ovom izveštaju, Moderna je bila zabrinuta što Mask promoviše narativ koji ukazuje na „prevaru zdravstvenih zvaničnika i pružalaca zdravstvenih usluga tokom pandemije“. Taj narativ bi mogao da „poseje nepoverenje u verodostojne izvore o bezbednosti i efikasnosti vakcine“.

Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, Pool, File

Rasel Brend je u jednom od svojih popularnih podkasta istakao svoje „antivakciono uverenje“, što ga je stavilo u fokus interesovanja Moderne, piše Njojork Post.

U izveštaju se pominje video na kojem Brend kritikuje farmaceutske kompanije zbog „1.000 dolara profita (koji pravi) svake sekunde“ tokom pandemije.

Brendova publika, smatraju, „na njega gleda kao na nekoga ko kazuje istinu i predstavlja pretnju autoritetu“, piše Njujork Post.

Jason Merritt/Getty Images/AFP

Odeljenje za „dezinformacije“ je proizašlo iz Moderninog globalnog obaveštajnog odeljenja na čelu sa Niki Rutman, bivšom FBI analitičarkom koja je provela 20 godina u Birou, prema Fangu i Polsonu.

Izveštava se da je Rutman zadužena za praćenje vesti i internet izdanja o vakcinama.

Izveštaji koji se smatraju problematičnim rangirani su od „niskog“ do „visokog rizika“, izvestili su Fang i Polson.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare