Njujork raskida sve poslovne ugovore sa Trampom posle napada na Kongres

Svet 13. jan 202117:48 > 17:494 komentara
Njujork Tramp
Izvor: KENA BETANCUR / AFP

Grad Njujork će raskinuti sve poslovne ugovore sa odlazećim američkom predsednikom Donaldom Trampom posle prošlonedeljneg napada njegovih pristalica na Kongres SAD, objavio je gradonačelnik Bil de Blazio.

De Blazio je rekao da kompanija američkog predsednika „Tramp organajzejšn“ zarađuje oko 17 miliona dolara godišnje od ugovora sa Njujorkom, na osnovu kojih su u njenoj nadležnosti klizališta, ringišpil u Cental parku i teren za golf u Bronksu.

Grad može zakonito da raskine ugovor ako je vođstvo kompanije umešano u kriminalnu aktivnost, rekao je De Blazio.

„Podsticanje na pobunu, biću veoma jasan, ponoviću ove reči, podsticanje na pobunu protiv vlade SAD nedvosmisleno je kriminalna aktivnost“, kazao je demokrata na čelu Njujorka.

Članovi donjeg doma Kongresa danas treba da glasaju o opozivu republikanca Trampa, optuženog da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su 6. januara upale u Kongres SAD i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrđena pobeda demokrate Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na protestu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra.

Nasilje u Kongresu, tokom kojeg je poginulo pet osoba, već je negativno uticalo na Trampove poslovne aktivnosti.

Udruženje profesionalnih golf igrača Amerike u nedelju je odlučilo da nacionalno prvenstvo naredne godine ne bude igrano na Trampovom terenu u Nju Džersiju.

Ta odluka je doneta nakon što su najveće društvene mreže suspendovale Trampov nalog, a kompanija za trgovinu putem interneta Šopifaj (Shopify) uklonila iz ponude onlajn prodavnice povezane s predsednikom SAD.

Komentari

Vaš komentar