CNN i Njujork tajms: Obaveštajci veruju da je Kijev odobrio ubistvo Darje Dugine

Svet 05. okt 202222:17 > 23:09 77 komentara
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Američke obaveštajne službe veruju da su pojedinci iz ukrajinske vlade odobrili ubistvo Darje Dugine, kćerke uticajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina, koja je nastradala 21. avgusta u eksploziji automobila u predgrađu Moskve, pišu Njujork tajms i CNN.

Povezano:

Nove detalje atentata u kojem je stradala ćerka Aleksandra Dugina objavio je dnevnik Njujork tajms na osnovu dokumenta koji je, prošle sedmice, podeljen zvaničnicima administracije u Vašingtonu.

U dokumentu se, takođe, navodi da Vašington nije bio unapred obavešten o planovima za napad, kao i da nije pružio obaveštajne podatke ni bilo kakvu drugu pomoć, već su ukrajinski zvaničnici oštro ukoreni posle atentata.

Njujork tajms, pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika, navodi i da nije obelodanjeno ko je organizovao ovu operaciju i da li je odobrio predsednik Volodimir Zelenski.

Američki obaveštajci veruju da je Dugina vozila automobil svog oca u noći kada je ubijena i da je njen otac bio stvarna meta operacije, rekao je jedan od izvora, prenosi CNN. Dugin je ruski ultranacionalista i filozof koji je bio žestoki zagovornik ruskog rata u Ukrajini. Duginin prijatelj je takođe rekao za rusku državnu novinsku agenciju TASS ubrzo nakon eksplozije da je automobil koji je vozila bio njenog oca.

Zvaničnici ukrajinske vlade nisu još odgovorili na pitanja CNN-a za komentar, a CIA, NCS (Nacionalni komunikacioni sistem) i Stejt department su odbili da komentarišu, navodi ovaj američki medij.

Kako se dodaje u tekstu, do sada su ukrajinski udari unutar Rusije uglavnom bili ograničeni na napade na skladišta goriva i vojne baze u gradovima duž rusko-ukrajinske granice, poput Belgoroda. Ali SAD nemaju dobar uvid u sve planirane napade Ukrajine, rekli su izvori za CNN.

Podsetimo, Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je krajem avgusta da je identifikovala saučesnika u ubistvu Darije Dugin.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare