Njujorške vlasti najavile da će isterati beskućnike iz podzemne železnice

Svet 19. feb 202214:364 komentara
Njujork, metro, beskućnici
Izvor: SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Njujorške vlasti su najavile da će iz velike mreže podzemne železnice isterati brojne beskućnike koji tamo preživljavaju, ali se u njih upire prstom u vezi s nedavnim porastom kriminala.

Od izbijanja pandemije kovida 2020. godine, stopa delinkvencije i krajnjeg siromaštva porasla je u gradu Njujorku, posebno u podzemnoj železnici, premda nije dostigla nivo kakav je imala 1980-ih i 90-ih.

Gradonačelnik Erik Adams, demokrata kojeg svrstavaju u desni centar i bivši policajac, izabran je u novembru na temelju programa suzbijanja kriminala. Adams je obznanio da je policiji i socijalnim radnicima dao nalog da isteraju sve koji budu spavali u vagonima vozova, u hodnicima i na peronima podzemne železnice.

„Mreža nije napravljena za stanovanje, već za prevoz“ ljudi, istakao je na konferenciji za štampu.

Gradonačelnik koji je dužnost preuzeo 1. januara i morao je odgovarati na niz napada i ubistava iz vatrenog oružja, najavio je da će njujorška policija (NYPD) primenjivati strože propise prema pušačima i narkomanima u podzemnoj.

Na peronima i u vozovima njujorške podzemne železnice – zastarele infrastrukture – od početka pandemije borave ljudi bez stalne adrese koji na više ili manje nasilan način mogu uznemiravati putnike, navode gradske vlasti.

Predviđene su mere, rekao je Adams, na temelju kojih će socijalni radnici i policajci moći uputiti beskućnike u prihvatilište ili u bolnicu.

Guvernerka države Njujork Keti Hočul rekla je, pak, da će zatražiti otvaranje prihvatilišta s dodatnih 500 ležajeva u megapolisu s devet miliona stanovnika u kojem vladaju velike društvene i privredne nejednakosti.

Po podacima njujorške policije, u 2021. u gradu je ubijeno 488 ljudi, što je blagi porast u odnosu na 2020. (468 ubijenih, nakon 319 u 2019.). Nasilna kaznena dela u podzemnoj železnici porasla su za 25 odsto između 2019. i 2021. No kaznena dela svih vrsta u podzemnoj čine tek dva odsto kaznenih dela u tom velikom gradu.

U januaru je beskućnik koji je patio od psihičkih tegoba gurnuo pod voz 40-godišnjakinju u stanici na Tajms Skveru, u srcu Menhetna.

Komentari

Vaš komentar