Norveška povlači vakcinu AstraZeneka, Džonson i Džonson „na pauzi“

Svet 13. maj 202109:121 komentar
Izvor: REUTERS/Dado Ruvić

Norveška neće nastaviti sa upotrebom vakcine AstraZeneka, a odluka o tome da li će uključiti Džonson&Džonson u sistem masovne imunizacije još nije doneta, objavila je premijerka Erna Solberg.

„Vlada je odlučila da se vakcina AstraZeneka neće koristiti u Norveškoj, čak ni za dobrovoljce“, rekla je Solberg.

Povezane vesti:

Komisija koju je imenovala vlada preporučila je da se obe vakcine izuzmu iz norveškog programa zbog rizika od retkih, ali štetnih neželjenih efekata.

Solberg je rekla da se odluka zasniva na preporukama odbora stručnjaka i Norveškog instituta za javno zdravstvo (FHI) koji su preporučili povlačenje AstraZeneke i Džonson&Džonson (J&J).

Norveška će nastaviti obustavu korišćenja vakcine Džonson&Džonson, ali ga zasad nije isključila iz programa vakcinacije, rekla je Solberg.

Vakcina Džonson&Džonson do sada nije korišćena u Norveškoj uprkos odobrenju Evropske agencije za lekove (EMA), navodi Rojters, dok agencija DPA navodi kako norveška vlada razmatra mogućnost da vakcinu J&J ponudi onima koji su voljni da je prime.

Norveška je prestala da koristi AstraZeneku 11. marta zbog opreza nakon pojave retkih krvnih ugrušaka posle vakcinacije, uključujući smrtne slučajeve, a tu vakcinu povukla je i Danska pre nešto više od mesec dana.

Komentari

Vaš komentar