Notr Dam polako „oživljava“ tri godine nakon požara, cilj da se otvori za OI

Svet 14. apr 202223:50 komentar
Notr Dam, Pariz
Colin BERTIER / AFP

Tri godine nakon razornog požara i dalje traju radovi na obnovi katedrale Notr Dam u Parizu, a cilj je da se ponovo otvori za Olimpijske igre 2024. godine.

Uoči godišnjice požara u petak, čišćenje zidova i poda gotovo je završeno. Požar u srednjovekovnom simbolu Pariza i Francuske izbio je u aprilu 2019. godine. Vatrena stihija u potpunosti je uništila krov i 93 metra visoki toranj na katedrali.

Više od 500 vatrogasaca učestvovalo je u gašenju požara i uz velike napore uspeli su spasiti severni toranj sa zvonom i glavni objekat katedrale. Katedrala je obično primala gotovo 12 miliona posetilaca godišnje.

Radovi na obezbeđivanju zgrade, preliminarna priprema restauracije, počeli su u leto 2019. godine. Radovi su obustavljeni u martu 2020. godine, zbog pandemije koronavirusa, a ponovo su počeli 8. juna iste godine.

Katedrala Notr Dam poznata je širom sveta po veličini, jedinstvenosti i značaju za svetsku arhitekturu. Zgrada datira još iz 12. veka i poznata je po klasičnom književnom delu Viktora Igoa „Zvonar Bogorodičine crkve“ svake godine privuče milione turista iz celog sveta.