Nova češka vlada neće obaveznu vakcinaciju, uprkos skoro 26.000 novozaraženih

Svet 24. nov 202111:383 komentara
Izvor: MICHAL CIZEK / AFP

Buduća češka vlada pet stranaka desnice i centra ne želi da uvodi obaveznu vakcinaciju Čeha protiv kovid-19 iako je u utorak ponovo oboren crni rekord od početka pandemije - 25.864 novozaražena virusom korona, saopštio je budući premijer Petr Fijala.

„Ovaj talas kovid-19 više ne možemo da zaustavimo. Svi moraju da se usredsrede na to da bolnice izdrže priliv kovid-19 pacijenata. Važno je da se pripremimo za nove talase bolje, tako da više nikada ne dopustimo da dospeju da ovako pretećih brojeva“, kazao je Fijala na konferenciji za novinare lidera pet stranaka buduće vlade o njenim namerama u borbi protiv pandemije.

Fijala je kazao da će se nova vlada rukovoditi popunjenošću bolnica i intenzivne nege kao glavnim kriterijumom na osnovu koga će se donositi mere.

Buduća vlada takođe namerava da ukine meru koju je od 22. novembra uvela vlada u ostavci premijera Andreja Babiša da u ugostiteljske objekte, hotele, na sportske i kulturne manifestacije mogu samo vakcinisani i oni koji su preležali kovid-19, dok PCR testovi više ne važe.

Zahvaljujući toj meri Česi su ponovo pohitali da se vakcinišu i u nekim centrima za vakcinaciju bez registracije se stvaraju čak i višečasovni redovi.

„Testiranje je dobar put, rezultat bi trebalo da važi 72 sata. PCR je ulaznica koja informiše da taj čovek u tom trenutku kada ima negativni test nije rizik za svoju okolinu. Obavezna vakcinacija nije put, obavezna vakcinacija samo još više polarizuje društvo“, kazao je novinarima budući ministar zdravlja Vlastimil Valek.

Ukoliko, medjutim, razne komore i udruženja raznih profesija, recimo lekara, ili zaposlenih u domovima za stare budu htele da uvedu za svoje članove obaveznu vakcinaciju buduća vlada će to podržati.

Povezane vesti

Budući premijer Fijala obećao je da se neće više zatvarati škole u kojima će testiranja biti obavljana jednom nedeljno, a predlaže da se pomogne u borbi protiv ovog talasa tako što bi produžio đacima božićni raspust, koji bi počeo 18. decembra.

Eksperti buduće vlade veruju da bi pomoglo i to da se bolje koordinira uzajamna pomoć bolnica, kojima već pomaže armija, a dobrovoljno i studenti medicine ali i to da se poveća kapacitet za PCR testove sa sadašnjih 100.000 dnevno na 200.000, i konačno da počne efikasno trasiranje kontakata zaraženih.

Vlada želi da skrati i rok za treću dozu vakcine sa pola godine na pet meseci, a ko ignoriše treću dozu moraće da se testira kao da i nije vakcinisan.

U Češkoj se od početka pandemije kovid-19 virusom korona zarazilo već preko dva miliona ljudi a preminulo je 32.408. Među njima, 6,28 miliona je vakcinisano a dodatnu treću dozu primilo je 674.428 Čeha.

Iako prošle i ove sedmice iz dana u dan padaju rekordi dnevnog priraštaja novozaraženih, stanje u bolnicama nije kritično kao što je bilo u najcrnjim danima pandemije, kada je u bolnicama leažalo preko 9.000 kovid-19 pacijenata, a preko 2.000 na intenzivnoj nezi i respiratorima.

Trenuto su hospitalizovana zbog kovida-19 5.602 pacijenta, od toga je na intenzivnoj nezi i respiratorima 799 pacijenata, najviše od sredine aprila ove godine, kada je taj talas tada počeo da jenjava, a 70 odsto njih na intenzivnoj nezi su nevakcinisani.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar