Nova optužnica protiv Donalda Trampa ima 37 tačaka

Svet 09. jun 202321:19 18 komentara
Reuters/Brian Snyder/File Photo

Nova optužnica protiv bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa ima 37 tačaka, uključujući neovlašćeno zadržavanje poverljivih dokumenata i zaveru za opstruisanje pravde nakon odlaska iz Bele kuće 2021. godine, pokazala su sudska dokumenta.

Sekretarijat za pravosuđe je otpečatio optužnicu istog dana kada su dva Trampova advokata podnela ostavke, a optužen je i njegov saradnik, koji je snimljen nadzornim kamerama kako uklanja kutije iz kuće bivšeg predsednika, objavio je Rojters.

Optužbe su povezane sa Trampovim rukovanjem poverljivim vladinim dokumentima, koja je prebacio na svoje imanje na Floridi nakon što je završio predsednički mandat.

Dokumenta pronađena u Trampovom posedu obuhvatala su informacije o odbrambenim i oružanim kapacitetima SAD i stranih zemalja, kao i podatke o američkim nuklearnim programima, potencijalnim ranjivostima Amerike i njenih saveznika na vojni napad i planove za mogući odgovor na strani napad.

Iznenadni odlazak Trampovih advokata Džona Roulija i Džima Trastija mogao bi da dovede do dodatnih pravnih komplikacija uoči Trampovog izlaska pred sud u Majamiju u slučaju zadržavanja poverljivih dokumenata, prenosi Glas Amerike.

„Jutros smo podneli ostavke kao pravni savetnici predsednika Trampa. Bila nam je čast što smo ga branili prošle godine i znamo da će biti dokazano da nije kriv“, naveli su oni u zajedničkom saopštenju.

Tramp je na svojoj društvenoj mreži saopštio da će ga zastupati advokat Tod Blanš.

Optužnica protiv bivšeg američkog predsednika za federalna krivična dela je bez presedana u američkoj istoriji, a podignuta je dok je Tramp i dalje favorit za osvajanje republikanske predsedničke nominacije.

Pred sudom na Floridi bi trebalo da se pojavi u utorak, dan uoči 77. rođendana.

Slučaj ne sprečava Trampa da vodi kampanju ili da preuzme položaj ako pobedi na izborima naredne godine, a pravni stručnjaci kažu da može da položi zakletvu čak i ako bude proglašen krivim i poslat u zatvor.

Istražitelji su pre godinu dana pronašli oko 11.000 dokumenata na njegovom imanju Mar-a-Lago u Palm Biču, na Floridi, od čega je 100 imalo oznaku poverljivo.

„Nevin sam“, napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži nakon što je objavljena vest o podizanju optužnice.

Slučaj će voditi okružna sutkinja Ajlin Kenon, koju je Tramp imenovao 2019. godine, prenosi Rojters, pozivajući se na anonimne izvore.

Tokom pravnih sporova u istrazi o dokumentima prošle godine, Kenon je donosila odluke u korist Trampa da bi ih kasnije Apelacioni sud poništio.

Kenon će, između ostalog, odlučivati kada će suđenje početi i izreći će kaznu ako Tramp bude proglašen krivim.

Reč je o drugom krivičnom slučaju protiv Trampa, kojem će se u martu naredne godine suditi u Njujorku u slučaju povezanim sa davanjem novca porno zvezdi da ćuti o navodnoj aferi. Ako ponovo bude izabran za predsednika, Tramp bi bio u poziciji da omete federalni slučaj, ali ne i slučaj u Njujorku.

Trampovi pravni problemi nisu uticali na njegovu popularnost među republikanskim biračima, a njegovi rivali za predsedničku nominaciju su ga za sada branili i kritikovali slučaj kao politički motivisan.

Protiv Trampa se vode još dve istrage – specijalni tužilac istražuje njegove napore da poništi izborni rezultat 2020. godine, što je predmet i odvojene istrage u saveznoj državi Džordžiji.