Nova osuda invazije Rusije na Ukrajinu u Evropskom parlamentu

Svet 23. mar 202220:17 5 komentara
Brisel, EU, evropski parlament, ilustracija za eu, zastave
Shutterstock

Poslanici Evropskog parlamenta jednoglasno su osudili "brutalnu invaziju" Rusije na Ukrajinu i zatražili od Evropske unije da pojača sankcije Moskvi i zaštiti evropsku ekonomiju, saopšteno je večeras iz Evropskog parlamenta.

#related-news_0

Rusija je odgovorna za ovaj rat, naglasio je predsednik Saveta EU Šarl Mišel, uveravajući poslanike da neće biti nekažnjivosti za one koji su odgovorni za ratne zločine.

Mišel je naglasio da je glavni cilj obezbediti mir i prosperitet, a EU mora da pronađe načine da smanji energetsku zavisnost, pojača svoju bezbednosnu strukturu i ojača ekonomske temelje.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da, ukoliko bi sloboda imala ime, njeno bi ime bilo Ukrajina, a zastava te zemlje je danas simbol i zastava slobode.

Fon der Lajen je poručila da će EU učiniti sve da ovaj rat bude strateška greška Vladimira Putina.

Uvedene sankcije već snažno utiču na Putinove resurse da finansira ovaj rat i ti resurski moraju biti iscrpljeni, rekla je Fon der Lajen i napomenula da je „energetska politika – bezbednosna politika“.

Većina poslanika Evropskog parlamenta saglasna je da EU mora ojačati svoju stratešku autonomiju kada je reč o bezbednosti i energetici, a to mora biti brzo, dodaje se u saopštenju.

Konstatujući da EU kupovinom gasa od Rusije indirektno finansira napade na Ukrajinu, poslanici su zagovarali diversifikaciju kupovine energenata i investiranje u obnovljive izvore energije.

U debati su teme bile i evropska perspektiva za Ukrajinu, kao i podrška demokratijama naspram autokratskih režima, poput Kine.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare