Nova rezolucija UN za momentalni prekid rata u Ukrajini, i Srbija glasala za

Svet 24. mar 202217:29 > 18:41 44 komentara
REUTERS/Carlo Allegri

Generalna skupština UN usvojila je novu neobavezujuću rezoluciju kojom se od Rusije zahteva momentalni prekid rata u Ukrajini. Rezoluciju je podržala i SRbija.

Rezolucijom se takođe traži da bude omogućeno dostavljanje humanitarne pomoći ugroženima u Ukrajini, a Rusiji su upućene kritike zbog užasne humanitarne situacije nakon što je Moskva napala svog suseda pre mesec dana.

U dokumentu se izražava i žaljenje zbog ruskog granatiranja, vazdušnih napada i opsade gusto naseljenih ukrajinskih gradova.

Tokom glasanja u sedištu UN u Njujorku, 140 zemalja, uključujući i Srbiju, je glasalo za, a 38 ih je bilo uzdržano.

Pet zemalja bilo je protiv mera – Rusija, Sirija, Severna Koreja, Eritreja i Belorusija.

Rusija je današnju rezoluciju osudila kao „antirusku“, a one koji su je podržali optužila je da nisu zabrinuti za humanitarnu situaciju na terenu, već da žele da politizuju pomoć.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je posle glasanja da je „međunarodna zajednica ponovo progovorila“, navodeći da GS UN „zahteva momentalnu obustavu neprijateljskih akata“ od Rusije, naročito prema civilima.

Ova rezolucija usledila je nakon one donete 2. marta i kojom je takođe zatraženo da Rusija odmah prestane da primenjuje silu u Ukrajini.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare