Nova Zarina kampanja izazvala bes i osudu

Svet 11. dec 202308:41 4 komentara
REUTERS/Vincent West/File Photo

Zarina nova kampanja izazvala je veliki bes i osudu na društvenim mrežama jer je mnoge korišćenje statua obmotanih belim čaršafima podsetila na užasne prizore stradavanja viđenih na području Gaze.

Društvene mreže sada gore budući da mnogi korisnici optužuju Inditexov najpopularniji brend Zara za iskorišćavanje genocida u Gazi u svojoj reklamnoj kampanji.

Kontroverzna kampanja besne je korisnike podsetila na slike palestinske patnje u Gazi i Zapadnoj obali.

Omiljeni španski brend poznat po trendi odeći pristupačnih cena našao se na udaru zbog nove modne kampanje.

Španski brend na svojim je službenim društvenim mrežama podelio slike najnovije Zara Atelier kolekcije s američkom manekenkom Kristen McMenamy.

Kampanja prikazuje McMenamy kako stoji u sobi s lutkama prekrivenim belim čaršafima, a sve je okruženo ruševinama. Prema opisima, Zarina poslednja linija je “kolekcija ograničenog izdanja” kojom se slavi “posvećenost izradi i strast prema umetničkom izražavanju” brenda.

Međutim, kampanja je razbesnila korisnike na Instagramu i X-u koji tvrde da reklama neverovatno podsjeća na prizore stradanja u Gazi gde su ovakve scene zamotanih tela u bele čaršafe postali svakodnevica.

Zara za sada nije ponudila nikakvu zvaničnu izjavu o tim optužbama, piše tportal.

Nakon niza prozivki korisnika društvenih mreža širom sveta brend je ipak uklonio sporne fotografije sa svojih profila.

Ne samo da se odnosi na genocid, već je to i ružan dizajn koji izgleda kao da je mojoj baki ponestalo tkanine i spojila sve što je ostalo’, bili su neki od komentara, ali našlo se tu i onih koji nisu našli ništa sporno u Zarinoj kampanji.

“Ova kampanja je napravljena puno pre 7. oktobra. Pristalice Palestine postaju dodatno paranoične…”, glasio je jedan komentar.

Brojni su nakon sporne reklame čak pozvali na bojkot omiljenog brenda.

“Bojkotujte Zaru ako još niste! Najavili su svoju novu kolekciju koristeći se genocidom u Gazi”, zagovarao je jedan korisnik na X-u.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare