Nove levičarske vlasti Bolivije uhapsile bivšu predsednicu Žanin Anjes

Svet 13. mar 202117:422 komentara
Žanin Anjez
Izvor: Tanjug/AP Photo/Juan Karita

Nove levičarske vlasti Bolivije uhapsile su bivšu privremenu predsednicu Bolivije Žanin Anjes, u sklopu procesa protiv umešanih u zbacivanje sa vlasti nekadašnjeg šefa države Eva Moralesa.

Anjes, koja je godinu dana bila predsednica Bolivije nakon Moralesovog pada s vlasti, uhapšena je jutros u rodnom gradu Trinidadu i prebačena u La Paz.

Ona je juče izjavila da joj preti hapšenje, što je opisala kao „politički progon“.

Novi ministar pravde Ivan Lima rekao je da Anjes preti sudski proces zbog poteza dok je bila opoziciona senatorka, a ne predsednica države.

Nova vlast je prethodnih dana izdala naloge za hapšenje više od deset zvaničnika konzervativne vlade Žanin Anjes, među kojima je nekoliko bivših ministara i bivši načelnici vojske i policije, koji su Moralesa pozivali da podnese ostavku u vreme demonstracija protiv njega.

Privođenje Anjes i izdavanje naloga za hapšenja brojnih zvaničnika njene konzervativne vlade doveli su do dodatnog povećanja tenzija u Boliviji.

Morales (61) je bio predsednik Bolivije gotovo 14 godina, a ostavku je podneo 10. novembra 2019. nakon što su mu policija i vojska otkazale poslušnost posle masovnih protesta građana na kojima je poginulo najmanje 36 osoba.

Protesti su izbili posle proglašenja Moralesove pobede na predsedničkim izborima 20. oktobra na kojima prema ustavu nije imao pravo da se kandiduje. Opozicija ga je optuživala za krađu izbora.

Morales je negirao da je 2019. godine bilo izborne krađe i svoj odlazak s vlasti nazivao je pučem. On se tada sklonio u Meksiko, odale je kasnije prešao u Argentinu.

Na ulice su tada izašle Moralesove pristalice, a u sukobima sa bezbednosnim snagama poginule su desetine.

Iako je vlada Anjes pokušala da procesuira Moralesa i njegove brojne saradnike po optužbi za terorizam i pobunu, njegov Pokret za socijalizam, na čijem je čelu sada Luis Arse, zadržao je popularanost u narodu i pobedio na opštim izborima u oktobru 2020. godine.

Nekadašnji predsednik Bolivije Karlos Mesa, koji je nekoliko puta gubio izbore od Moralesa, ocenio je da potezi novih vlasti „nisu pravda“ i da one „žele da obezglave opoziciju stvaranjem lažnog narativa o državnom udaru kako bi skrenuli pažnju s izborne prevare“ 2019. godine.

Komentari

Vaš komentar