Nove optužbe protiv Aung San Su Ći, hunta kaže da joj je zdravlje „dobro“

Svet 16. feb 202112:43
Mjanmar
STR / AFP

Nove optužbe podignute su protiv bivše šefice civilne vlade Mjanmara Aung San Su Ći, svrgnute u državnom udaru, saznaje se od njenog advokata, dok nove vojne vlasti navode da joj je zdravlje "dobro".

Ona je već optužena za ilegalan uvoz toki-vokija, a sada je optužena za kršenje zakona o upravljanju prirodnim katastrofama, rekao je njen advokat koji je dodao da joj je novo saslušanje zakazano za 1. mart.

Povezane vesti

Aung San Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir 1991, koja se drži na tajnom mestu od njenog hapšenja posle vojnog udara 1. februara, „dobrog je zdravlja“ i nalazi se u kućnom pritvoru u administrativnom glavnom gradu Najpjidou, rekao je danas zvaničnik vojne vlade.

„Držimo Aung San Su Ći i (bivšeg predsednika) Vin Mjinta na sigurnijem mestu zbog njihove bezbednosti. Oni su dobrog zdravlja. Nije kao da su uhapšeni, oni su kod sebe, u kućnom pritvoru u administrativnom centru Najpjidou“, rekao je danas na konferenciji za novinare zamenik ministra informisanja Zav Min Tun.

Pozivi na civilnu neposlušnost protiv vojne hunte nastavljaju se danas u Mjanmaru iako je vojska pojačala represiju i oglušuje se o međunarodne osude.

UN: Procedura protiv Su Ći nema ništa pravedno

Specijalni izvestilac UN za Mjanmar Tom Endrjus rekao je da procedura protiv bivše šefice vlade nema ništa pravedno.

„Nema ništa pravednog u hunti. To je teatar… i naravno niko tome ne veruje“, rekao je Endrjus.

Vojska nastavlja da jača mere od državnog udara 1. marta. Zabranjuju se okupljanja, raspoređuju oklopna vozila, sprovode se noćna privođenja, zaoštravaju zakoni.

Ipak se mobilizacija naroda nastavlja. Demonstranti su i danas blokirali deo železničke pruge južno od Jangona, ekonomskog centra zemlje.

Štrajku protiv puča pridružili su se advokati, nastavnici, kontrolori leta, železničari.

U Jangonu sveštenici koji su vodili „šafransku revoluciju“, ugušenu u krvlju 2007. godine, danas su organizovali marš do američke ambasade. Nedaleko od njih mladi su svirali violinu ispred grupe plesača obučenih u crno, a drugi su pevali.

Manje demonstranata na ulicama

Posle izvođenja oklopnih vozila na ulice nekih gradova u zemlji u nedelju, na ulicama sada ima manje demonstranata.

Vojska u međuvremenu nastavlja hapšenja i napada sredstva komunikacije. Noćas su četvrti put od puča internet veze skoro potpuno prekinute, a vraćene su osam sati kasnije.

Demonstracije su za sada uglavnom mirne, ali je juče prijavljeno nekoliko incidenata. Policija je uhapsila nekoliko desetina demonstranata, uključujući dvadesetak studenata u glavnom gradu, a posle neke pustila.

Vojska, koju u Ujedinjenim nacijama podržavaju Peking i Moskva, oglušava se o brojne međunarodne osude i najavljene sankcije Vašingtona.

Komentari

Vaš komentar