Nove ostavke u vladi Borisa Džonsona, povukao se ministar za Severnu Irsku

Svet 07. jul 202209:28
Reuters/Peter Nicholls

Britanski državni sekretar (ministar) za Severnu Irsku Brendon Luis je podneo ostavku, navodeći "etičke razloge", a to se dešava usred akutne političke krize u vladi Borisa Džonsona, jer su to učinili i ministri trezora, bezbednosti i nauke Helen Vajtli, Damian Hinds i Džordž Friman.

Luis je premijeru rekao da ostavku podnosi sa „žaljenjem“, ali i da podeljena Konzervativna partija ne može da pobedi na izborima, prenosi BBC.

Povezane vesti

„Odluka o napuštanju vlade nikada se ne donosi olako, posebno u tako kritičnom trenutku za Severnu Irsku. Odvojio sam mnogo vremena da razmotrim ovu odluku, pošto sam vam sinoć opširno izložio svoj stav. Izašao sam i branio ovu vlast i javno i privatno. Međutim, sada smo prošli tačku bez povratka“, napisao je Luis.

Ministar nauke Džordž Friman napisao je premijeru Džonsonu da više nema poverenja u vođstvo.

Iako nije eksplicitno rekao da napušta funkciju ministra, naveo je da mu je bila „velika čast služiti zemlji, kruni i Konzervativnoj stranci u Vladi“.

Ministar bezbednosti Damian Hinds najavio je ostavku, napisavši da je „zbog države i poverenja u demokratiju neophodno imati promenu rukovodstva“.

Ministarka trezora Helen Vajtli je u svom pismu o ostavci premijeru napisala da se poslednjih meseci zalagala za to da Boris Džonson nastavi funkciju, ali da je ograničen broj puta kada je moguće „izviniti se i nastaviti dalje“.