Novi dan u limbu na poljsko-beloruskoj granici: Migranti se smrzavaju, bez hrane

Svet 12. nov 202119:02 > 19:04

Iračka ambasada u Moskvi objavila je da je spremna da evakuiše iz Belorusije sve svoje državljane voljne da se vrate u zemlju. Hiljade migranata, većinom iz Iraka i Sirije, već nedeljama bezuspešno pokušavaju da uđu u EU. Kriza koja preti da preraste u rat - ne smiruje se.

Još jedan dan u limbu. U ledenim danima, bez hrane i smeštaja, hiljade izbeglica na granici Poljske i Belorusije pokušava da preživi. Mnogi od njih u improvizovanim kampovima su bolesni i ranjeni.

„Kažemo izvini. Pričamo izvini, idemo za Nemačku. Nije dobro. Nemamo vode, nemamo hrane“, kaže jedan od migranata.

Poljska je izvestila o najmanje sedam smrtnih slučajeva migranata u poslednjih mesec dana. Poljsko ministarstvo odbrane objavilo je snimke na kojima se čuju čak i deca kako mole prolaz, dok im graničari poručuju da se vrate u Belorusiju.

N1/Agencije/Printscreen

„Idite u Belorusiju. Ovde je sve popunjeno“, kaže jedan graničar.

Povezane vesti

Nevladine organizacije optužuju vlasti obe zemlje za nehumano postupanje prema izbeglicama, koje se nasilno proteruju ili vraćaju u Belorusiju.

„Profesionalnim humanitarnim organizacijama se mora omugućiti da rade, pre svega na beloruskoj strani, ali i Poljska je zatvorila graničnu zonu za nas“. kaže predstavnik iz NVO Iwo los.

Ako Minsk instrumentalizuje izbeglice, Varšava i EU njihove patnje stavljaju u kontest politizacije.

„Gledano sa distance događaji na Poljsko-beloruskoj granici mogu da izgledaju kao migrantska kriza, ali to nije migrantska kriza. To je politička kriza izazvana sa posebnom namenom destabilizacije EU. To je državni terorizam“, kazao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Susedi Belorusije i druge člance EU su na zatvorenom sastanku SB UN izrazile strah da će stanje da eskalira do te mere da će preći u vojni sukob.

„Ova taktika je neprihvatljiva i zahteva snažnu međunarodnu reakciju i saradnju, kako bi se Belorusija pozvala na odgovornost“, smatra stalni predstavnik Estonije u UN Sven Jirgenson.

I pored odluke Ankare da suspenduje sve letove za građane Sirije, Jemena i Iraka iz Turske za Belorusiju i spremnosti Bagdada da vrati svoje građane, krizu na granici EU to neće da reši. Rusija i Belorusija negiraju da šalju migrante prema Poljskoj, ali oni su tu.

„Moje lično mišljenje je da je vrlo sramno za naše evropske prijatelje da uopšte postavljaju ovakva pitanja, jer time razotkrivaju svoje dvostruke standarde i svoju apsolutno pogrešnu politiku prema ovoj krizi. Ne znam jesu li mazohisti ili ne. Izvinite što se ponavljam, ali stvarno počinjem sumnjati na to“, kazao je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

U ponedeljak će Minsku biti uvedene nove sankcije EU. Poljska je zabeležila više od 4.000 pokušaja ilegalnog prelaska granice, ali tvrdi da migranti neće proći.