Novi nemački ministar odbrane: Ne učestvujemo u ratu, ali pomoći ćemo Ukrajini

Svet 19. jan 202320:165 komentara
Izvor: Reuters/Axel Schmidt/File Photo

Nemačka nije strana u sukobu u Ukrajini, ali će nastaviti da pruža Kijevu neophodnu vojnu pomoć, izjavio je novi nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, obraćajući se novinarima nakon polaganja zakletve.

Pročitajte još:

Nemačka nije učesnik sukoba, ali je uprkos tome pogođena ratom jer je to izazov za sistem bezbednosti naše zemlje. Sada je važno da se Bundesver brzo ojača, radi se o odvraćanju, efikasnosti i spremnosti, ali je istovremeno važno da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, uključujući i sredstvima Bundesvera, rekao je Pistorijus, prenosi Tass.

Pistorijus je istakao da su interesi nemačke vojske bili zanemareni poslednjih decenija, ali je aktuelna vlada je to promenila i svoj zadatak vidi u unapređenju oružanih snaga i njihovom prilagođavanju novoj realnosti.

Bezbednost je osnovna potreba ljudi, a Bundesver igra ključnu ulogu u vreme epohalnih promena, tako da će moj zadatak pre svega biti da obezbedim da Bundesver može da osigura bezbednost Nemačke i NATO saveza, poručio je Pistorijus.

Pistorijus će se danas sastati sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, a sutra će predstavljati Nemačku na sastanku zapadnih ministara odbrane u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, gde će se razgovarati o daljoj pomoći Ukrajini, a posebno o isporuci nemačkih tenkova „leopard“.

Komentari

Vaš komentar