Ko je novi predsednik Argentine – „mešavina Borisa Džonsona i lutke ubice Čakija“

Svet 20. nov 202310:18 22 komentara
Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko)

Prijatelji, ali i kritičari izabranog predsednika Argentine, ultraliberalnog ekonomistu Havijera Mileja upoređuju sa njegovim kolegama - desničarskim populistima Donaldom Trampom i Žairom Bolsonarom. Drugi ovog ekonomistu "razbarušene kose" nazivaju "mešavinom Borisa Džonsona i lutke ubice Čakija".

Međutim, kada je konsultantkinja za imidž Havijera Mileja osmislila njegovu specifičnu frizuru, imala je na umu dva potpuno drugačija muškarca: Elvisa Prislija i Marvelovog Vulverina.

„Izgleda kao Vulverin. Ponaša se kao Vulverin. On je poput anti-heroja“, rekla je Lilija Lemoan, profesionalna kostimografkinja koja je izabrana za kongresmenku, o svom savezniku protiv establišmenta tokom nedavnog intervjua u Buenos Ajresu.

Lemoan, čije je umetničko ime Lejdi Lemon, rekla je da vidi upadljive sličnosti između novoizabranog predsednika Argentine i Marvelovog lika, piše Gardijan.

„Vulverin je veoma odan i hrabar… On može da se naljuti i bude agresivan prema svojim neprijateljima – ali samo kada je napadnut. Nikada neće nekoga ubiti ili napasti bez razloga”, rekla je ona i dodala da Milej ima i svoju „mekšu stranu“.

„On je zaista divan“, rekla je Lemoan u predizbornom intervjuu, nazvavši krajnje desničarskog libertarijanca „trenutno najtraženijim čovekom u Argentini“.

Ali, to nije uvek bilo tako…

„Brine njegovo stanje uma“

REUTERS/Agustin Marcarian

Neautorizovana biografija Mileja – koji je u nedelju pobedio svog rivala na najvažnijim izborima u Argentini u poslednjih nekoliko decenija – prikazuje ga kao usamljenika koji je u detinjstvu pretrpeo roditeljsko zlostavljanje, ali i vršnjačko maltretiranje tokom 1980-ih i dobio nadimak El Loko (Ludak ).

„Više od Milejevih ideja, ono što me brine je njegovo stanje uma i emocionalna stabilnost“, rekao je autor knjige Huan Luis Gonzalez.

Ljubitelj muzike, Milej je bio pevač tribjut benda Rolling Stonesa pod nazivom „Everest“.

Lemoan otkriva da Milej uživa u muzici Boba Marlija i Verdija. „On voli operu. I peva operske pesme. Nije baš dobar – ali nemojte nikome da kažete da sam vam to rekla”, kaže.

Mnogo uspešniji od pevača Milej je bio kao medijska ličnost. Stekao je slavu kao ekonomski stručnjak u argentinskim TV emisijama u kojima je govorio o bedi inflacije, ali i „radostima tantričkog seksa“.

Šokantne izjave, psovke, pa uspeh na izborima – iza svega očajnički potez birača?

Tanjug/AP Photo/Rodrigo Abd
Tanjug/AP Photo/Mario De Fina
Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko
REUTERS/Cristina Sille
Tanjug/AP Photo/Gustavo Garello
Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko)
REUTERS/Agustin Marcarian

„Svaki čovek ima svoju dinamiku. U mom konkretnom slučaju, ejakuliram svaka tri meseca”, hvalio se Milej jednom prilikom u programu.

Takve šokantne izjave i Milejeva sklonost ka privlačenju pažnje uz upotrebu brojnih psovki – učinile su ga poznatim i pomogle mu da pokrene karijeru u politici pre oko pet godina.

Ultraliberalni ekonomista izabran je u Кongres 2021. kao zastupnik svoje stranke Libertad Avanza (Napredak slobode).

Na predsedničku funkciju stiže u situaciji kada je u Argentini prisutan veliki bes birača zbog korupcije i lošeg upravljanja, a zemlja se nalazi u najgoroj ekonomskoj krizi u dve decenije.

„Glasanje predstavlja očajnički pokušaj da se dobije nešto novo, pa šta god to bilo“, rekao je Benjamin Gedan, argentinski stručnjak iz Vilson centra. „Opcija koju su birači imali bila je manje više ista u postojećim katastrofalnim ekonomskim uslovima ili radikalskom kockanju na potencijalno svetlu budućnost, sa mnogo rizika od pada“.

Gedan veruje da će u Argentini biti „mnogo kajanja“ glasača ako Milej bude sledio makar i mali deo svojih ideja.

Te ideje uključuju: legalizaciju prodaje ljudskih organa, dramatično smanjenje socijalnih davanja, umanjivanje značaja zločina argentinske diktature 1976-83 i presecanje veza sa dva najvažnija trgovinska partnera Argentine, Brazilom i Kinom.

Tokom predizborne kampanje, Milej je obećao da će ukinuti argentinsku centralnu banku i dolarizovati ekonomiju, a mahao je i motornom testerom koja je trebalo da simbolizuje žestoke rezove za koje veruje da će pomoći stabilizaciji ekonomije i „istrebiti“ divlju inflaciju.

Milejeva biografija sugeriše da su neke od tih ideja možda u vezi sa činjenicom da ima pet kloniranih pasa, rase mastif, koji su nazvani po ekonomistima, uključujući Mareja Rotbarda i Roberta Lukasa. „Visoki su oko dva metra, teški su oko 100 kg… On ih naziva svojom četvoronožnom decom“, rekla je Lemoan, smejući se tvrdnjama da budući lider Argentine dobija političke savete od tih životinja.

Mnogi stručnjaci veruju da će Milej ipak biti primoran da bude umeren nakon preuzimanja vlasti sledećeg meseca i da će morati da se pomuči da sprovede u delo svoje kontroverznije predloge. Milejeva stranka kontroliše samo 38 od 257 mesta u donjem domu Argentine i osam od 72 mesta u Senatu.

Ali u nedelju uveče Milej je i nije baš pokazao da planira da odstupi od svoje vizije „druge najveće ekonomije Južne Amerike“. „Promene koje su potrebne ovoj zemlji su drastične“, izjavio je on, najavljujući planove slične Trampovim da Argentinu ponovo učini velikom.

Čak i pre nego što je bilo poznato da će Milej pobediti, Lemoan je rekla da je sigurna da će njen prijatelj – i njegovi saradnici – pobediti.

„Srećna sam jer sam to znala od početka. Lepo je znati da ste bili u pravu čak i kada niko nije verovao u to“, rekla je ona.