Novi premijer Kambodže postavio svog mlađeg brata za zamenika

Svet 21. feb 202414:53 6 komentara
AP Photo/Heng Sinith, File/Tanjug

Šest meseci nakon što je Hun Mane došao na mesto premijera Kambodže, na kome je pre njega bio njegov otac Hun Sen, danas je od parlamenta dobio dozvolu da postavi svog mlađeg brata na mesto zamenika, što je potez za koji mnogi kažu da je usmeren na jačanje kontrole nad zemljom.

Mlađi brat Hun Manea zove se Hun Mani, a parlament je skoro jednoglasno odobrio njegovo postavljanje na mesto zamenika premijera. Njegov brat je prošlog avgusta preuzeo premijersko mesto od svog oca Hun Sena koji je vladao čvrstom rukom 38 godina.

U govoru pred poslanicima Hun Mane je rekao da je postavljanje njegovog brata na tu poziciju deo plana njegove vlade da Kambodža postigne svoj cilj da postane zemlja sa visokim prihodima do 2050. godine.

Istovremeno sa položajem potpredsednika vlade, Hun Mani će zadržati i svoju funkciju ministra državne službe i poslanika u parlamentu.

Treći brat, Hun Manit tenutno je general u vojsci Kambodže i nalazi se na čelu obaveštajnog odeljenja Ministarstva odbrane.

Hun Mane je od dolaska na vlast smenio oko trećinu ministara koje je postavio njegov otac, zamenivši ih uglavnom sa njihovom decom ili rođacima.

Analitičari kažu da se ne očekuju velike promene u Kambodži, gde su pod Hun Senom ljudska prava dugo bila na udaru, a kritilčki glasovi potisnuti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare