Novi sojevi „doneli“ nova pravila za putovanje u EU

Svet 25. jan 202120:01 > 20:093 komentara

Novi sojevi virusa korona, izazivaju sve veću zabrinutost u EU, posebno zbog sporog početka vakcinacije, ali i najave smanjenja obećanih i ugovorenih doza vakcine. Pored dodatnih restrikcija kojima pribegava većina država članica Unije, Evropska komisija pripremila je i nova pravila za putovanja, a najrizičnije zone obeležila - tamno crvenom bojom.

Stižu nova pravila za ulazak u države EU. Evropska komisija pripremila je niz mere, kako bi umanjila mogućnost širenja virusa korona, posebno njegovih novih, zaraznijih mutacija, zbog kojih većina država unije ponovo uvodi karantin i policijski čas. Nove mere odnose se na sve koji ulaze na teritoriju EU, čak i one koji potpadaju pod kategoriju „neophodnih putovanja“.

„Za svako putovanje u EU trebalo bi da bude urađen PCR test ne stariji od 72 sata. Snažno podstičemo države članice da uspostave dodatne mere za države u kojima su evidentirane sporne varijante virusa, kao što su samoizloacija, karantin i praćenje kontakata u periodu do 14 dana“, navela je Ilva Johanson, EU komesarka za unutrašnju politiku.

EU uvela je novu kategoriju na postojeću epidemiološku mapu Evrope, tamno crvenu boju, koja označava područja sa velikim brojem infekcija, a koje su delimično u vezi sa zaraznijim varijantama virusa korona. Definisane su i mere za one koji idu iz takvih, visokorizičnih područja.

„Putnici iz drugih zemlja članica ne trebalo da budu odbijeni na granicama. Ukoliko države članice smatraju da su ograničenja neophodna, mogu tražiti od putnika koji dolaze iz područja koja nisu obeležćena „zeleno“, da idu u karantin i da se testiraju pre polaska ili nakon dolaska. Predložili smo i oštrije mere za dolaske iz tamno crvenih zona, jer moramo biti svesni velikog broja slučajeva. Države članice bi trebalo da traže pojedincima koji dolaze iza takvih područja da urade test pre polaska i odu u karantin po povratku“, kaže Didijer Rejnders, EU komesar za pravosuđe.

Državljanima EU i svima koji imaju legalno boravište, testiranje će biti omogućeno i po povratku u Uniju, a najavljuje se i uvođenje obaveznog „formulara o lokaciji putnika“, na čemu se intenzivno radi.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar