Novi Zeland je potrošio 300.000 dolara da bi ubio jednu jedinu životinjicu – i imao je razlog za to

Svet 11. apr 202413:06 7 komentara
Department of Conservation, New Zealand

U poslednjih četvrt veka, udaljeni kutak - ostrvo na jugozapadu Novog Zelanda, postalo je utočište bez predatora za ugrožene vrste, uključujući jedinog papagaja na svetu koji ne leti i guštera koji se ne može naći nigde drugde na Zemlji, piše danas CNN.

Ostrvo Chalki, dom je endemskog guštera zvanog Te Kakahu skink, ali i jedinstvenih vrsta ptica – malog pegavog kivija i kakapoa, jedinog papagaja koji ne može da leti i kojeg je, kako se veruje, ostalo manje od 250 u divljini.

Tako su u avgustu 2022. godine, kada su radnici za zaštitu prirode na ostrvu identifikovali jednog mužjaka hermelina, poreklom iz Evroazije i Severne Amerike koji lovi razne životinje i ptice, znali da moraju da deluju kako bi spasili svoj delikatni ekosistem – makar ih to koštalo i čitavo malo bogatstvo, navodi CNN.

Državno Odeljenje za konzervaciju (DOC) pokrenulo je veliku akciju u koju su bili uključeni stručnjaci za hvatanje u zamku, psi, termovizijske kamere, helikopteri i čamci. Trebalo im je osam meseci da konačno zarobe i ubiju životinju, što je jedan zvaničnik opisao kao veliku pobedu.

„Ovo je ogromna pobeda – ali sada ne možemo da se zaustavimo“, rekla je kontrolorka u DOC-u Rebeka Til u saopštenju za javnost u kom je pozdravljeno hvatanje životinje prošlog aprila.

„Ova je jedna od najprioritetnijih lokacija za biodiverzitet u Fiordlandu i ključno je da učinimo sve što možemo da zaštitimo ranjive vrste koje tamo žive“, dodala je Til.

Prošlog meseca, dokument o troškovima iz budžeta koji je objavio odbor za zaštitu životne sredine novozelandskog parlamenta otkrio je cenu misije hvatanja hermelina koja iznosi skoro pola miliona novozelandskih dolara (oko 300.000 dolara).

Ova brojka izazvala je kritike na društvenim mrežama, a jedan korisnik na društvenoj mreži X je rekao: „Svi smo za zaštitu ugroženih životinja, ali ovo je paklena cena“.

U međuvremenu, desničarska grupa za pritisak, Sindikat poreskih obveznika Novog Zelanda, je zapitala: „Šta su koristili da ga ubiju — projektile?“

Ali zvaničnici koji su učestvovali u akciji brane cenu koja je plaćena.

„Da nismo reagovali skuplje bi nas koštalo – bila bi naneta ogromna šteta našoj populaciju kakapoa“, rekao je Aron Fleming, direktor operacija DOC-a za Južno ostrvo.

Zajedno sa drugim lasicama i tvorovima, hermelini su uvezeni na Novi Zeland krajem 19. veka da kontrolišu populaciju zečeva koji su uništavali pašnjake — ali su imali razoran uticaj na svet ptica u zemlji.

Ti predatori ubijaju oko 25 miliona autohtonih ptica na Novom Zelandu godišnje.

U nastojanju da ih zaštiti Novi Zeland je potrošio više od 300 miliona dolara od 2016. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare