Novinar iz Turske: Brigu o deci pronađenoj u ruševinama preuzeće država

Svet 08. feb 202321:572 komentara
Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Novinar Turske radio televizije Aksel Zaimović kaže za N1 da brigu o deci koja su pronađena u ruševinama preuzima država, koja će kroz svoje socijalne službe da pomogne najranjivijim kategorijama koje nemaju drugo rešenje.

Zaimović je bio među prvim novinarima koji su posle razornog zemljotresa stigli u Gazijantep.

POVEZANE VESTI:

„Kada smo sleteli u Gazijantep bilo je haotično, prvo je bila informacija da će sleteti negde drugde. Bili smo zajedno sa spasilačkim ekipama koje su dobrovoljno pristale da pomažu svima koji su pogođeni. Prvo smo krenuli prema centru grada da vidimo kakva je situacija, obišli smo nekoliko objekata. Potom smo se uputili u manji grad, udaljen 70-90 kilometara od centra Gazijantepa, na putu je bilo dosta izazova, putevi uništeni, mostovi porušeni. U tom mestu su nas dočekale porodice uplakanih ljudi koji su samo želeli da čuju gde su njihovi članovi porodice, tražili su načine da se počne otkopavanje, ali je dosta otežano bilo slanje teških mašinerija. Sve je to trajalo nekoliko sati, ekipe su dobile svu opremu i akcija je momentalno krenula“, ispričao je.

Kaže i da su spasilačke ekipe optimistične.

„Nalazimo se u kritična 72 sata kada veruju da mogu da pronađu dosta ljudi. Jako su niske temperature i to je otežavajuća okolnost, imamo situacije gde spasioci ulažu nadljudske napore da se pomogne. Koristi se sofisticirana oprema. Zvaničnih procena nema, ali jak je optimizam“, dodao je.

Navodi da koordinaciju s preživelima obavlja Agencija za upravljanje kriznim situacijama i da prvo dobiju zdravstvenu pomoć, a aktivirane su i mobilne bolnice.

Komentari

Vaš komentar