Novinarka u Turskoj uhapšena zbog tvita o Erdoganu

Svet 22. jan 202221:23 4 komentara
Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via Reuters

Turski sud je poznatoj novinarki Sedef Kabas u subotu odredio pritvor, dok čeka suđenje pod optužbom da je uvredila turskog predsednika Erdogana i time prekršila zakon, prema kom su do sada procesuirane desetine hiljada ljudi, objavio je turski CNN.

Policija je privela Kabas oko dva sata nakon ponoći i prvo je odvela do glavne policijske stanice u Istanbulu, a zatim je premestila u gradsku sudnicu, gde joj je sud odredio zvanično hapšenje, rekao je televizijski voditelj.

Navodna uvreda odnosi se na komentar u vezi sa kabinetom predsednika, koji je Kabas izgovorila na protivrežimskom televizijskom kanalu i na svom Tviter nalogu, zbog čega su je osudili neki vladini zvaničnici.

„Čast kabineta predsednika je čast naše zemlje. Osuđujem vulgarne uvrede usmerene protiv našeg predsednika i njegovog kabineta“, napisao je na Tviteru direktor za komunikacije u turskoj vladi Fahretin Altun.

Merdan Janardag, glavni urednik kanala Tele 1, na kojem je Kabas komentarisala predsednikov kabinet, oštro je osudio njeno hapšenje.

„Njeno privođenje tokom noći, u dva sata ujutro, zbog komentara je neprihvatljivo“, napisao je on na Tviteru i dodao da je reč o „pokušaju zastrašivanja novinara, medija i društva“.

Zakon o vređanju predsednika predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od jedne do četiri godine.

Prošlog oktobra, Evropski sud za ljudska prava je pozvao Tursku da promeni zakon, nakon što je ocenio da bi zadržavanje osoba na temelju tog zakona značilo kršenje slobode izražavanja.

Hiljade ljudi je optuženo i osuđeno zbog vređanja Erdogana u proteklih sedam godina otkako je premijersku fotelju zamenio predsedničkom.

Više od 30.000 istraga pokrenuto je 2020. godine zbog sličnih optužbi, otvoreno je 7.790 slučajeva, od kojih je 3.325 završilo osudom, prema podacima turskog ministarstva pravosuđa, što su nešto niži brojevi od onih iz 2019.

Otkako je Erdogan 2014. godine postao predsednik, 160.169 istraga je započeto zbog vređanja predsednika, otvoreno 35.507 slučajeva, a 12.881 je završilo presudom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare