Novinarka za N1 iz Londona: Korona situacija u Britaniji se ubrzano pogoršava

Svet 19. dec 202119:56 > 20:16 10 komentara

Novinarka Danica Ilić govorila je iz Londona za N1 o trenutnoj epidemijskoj situaciji u Britaniji, koja beleži rekordne brojeve novozaraženih na dnevnom nivou od početka epidemije, sa čak 93.000 inficiranih u četvrtak. Ističe da se situacija ubrzano pogoršava, da su ljudi u toj zemlji, a naročito u glavnom gradu Londonu koji je najugroženiji, veoma zabrinuti i svi očekuju oštrije mere, što je nagovestio i tamošnji ministar zdravlja Sajid Džavid.

„U Londonu je juče proglašeno stanje uzbune, gradonačelnik (Sadik Kan) je prošli put proglasio takvo stanje u vreme terorističkih napada i požara u zapadnom Londonu. To znači da su bolnice u Londonu toliko preopterećene da hitna pomoć ne može da garantuje da će se odazvati pozivima građana kao u normalno vreme. Stručnjaci, zapravo, upozoravaju da ako vlada ne uvede oštrije mere, ograniči okupljanja, zatvori pojedine restorane, da ćemo imati i po 10.000 novozaraženih dnevno u bolnicama, a to engleski zdravstveni sistem ne može da izdrži“, ukazuje Ilić za N1.

Povezane vesti

Dodaje da postoji bojazan kako će uticati nove mere restrikcije na mentalno zdravlje ljudi, naročito imajući u vidu predstojeće praznike i uobičajena porodična okupljanja, jer je božićna proslava dosta važna u Britaniji, kako navodi.

Ocenjuje da je nagoveštaj ministra zdravlja da nije isključeno pooštravanje mera pred Božić, zapravo naznaka uvođenja lokdauna, podsetivši da su u Engleskoj 19. jula bila ukinuta gotovo sva ograničenja, kada više nije, između ostalog, bilo obavezno nošenje maske u javnom prevozu i prodavnicama, iako je bilo preporučeno.

Kako navodi Ilić, u prevozu trenutno uglavnom svi nose maske, a „imate i savet da se ne ide na posao ako to možete“.

Kaže i da su, otkako se pojavio omikron soj koronavirusa, sprovedena neka istraživanja koja su pokazala da se omikron jako brzo širi i da uspeva da pobedi antitela stečena sa dve doze vakcine, kao i kod onih koji su preležali kovid.

Takođe, vakcina Fajzer se pokazala 41 put manje delotvorna kod omikrona, nego kod delta soja.

„Sa Impirijal koledža je stigla malo povoljnija vest, a to je da je buster doza 80-86 odsto efikasna u borbi protiv omikrona, dok je kod delte to 96 odsto“, navodi Ilić.

Ona dodaje da je tamošnji stručnjak iz tzv. kriznog štaba poručio građanima da se o „omikronu toliko malo zna, ali da je sve što se o njemu zna izuzetno loše“, pozvavši ljude da se uzdrže od božićnih i novogodišnjih proslava.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.