Novo suđenje Navaljnom, preti mu kazna od 10 godina zatvora

Svet 15. feb 202217:57 10 komentara
ALEXANDER NEMENOV / AFP

Novo suđenje ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom počelo je u zatvoru sa maksimalnim merama obezbeđenja, istočno od glavnog grada Moskve, gde već služi dvoipogodišnju kaznu.

Protiv Navaljnog su, kako piše BBC, podignute nove optužbe za prevaru. On se već godinu nalazi iza rešetaka, pošto je preživeo napad trovanjem, za koji krivi Kremlj.

Povezane vesti

Novim optužbama se tereti za krađu od 4,7 miliona dolara donacija koje su date njegovim političkim organizacijama.

Posle novog suđenja može da se desi da mu kazna bude produžena na više od 10 godina.

Navaljni (45) uhapšen je kada se vratio u Rusiju u januaru 2021. godine, posle meseci lečenja u Nemačkoj, nakon što je u Sibiru otrovan nervnim otrovom novičokom.

U mesecima koji su usledili pritvoren je na tri i po godine za kršenje uslovne kazne u slučaju pronevere. Navaljni je insistirao da su optužbe protiv njega politički motivisane, ali svejedno nije mogao da ispuni zahteve uslovne kazne jer je bio u komi neko vreme, navodi BBC.

Njegova žena Julija Navaljni prisustvovala je saslušanju u zatvoru u Pokrovu, pošto je dan ranije tražila pristup procesu iza zatvorenih vrata.

Navaljnov blizak kolega Leonid Volkov tvitovao je da se, za promenu, Navaljni tokom suđenja nije nalazio u uobičajenom „kavezu“. To je zbog toga što je cela sudnica kavez, jer se nalazi unutar zatvora, napisao je on.

Amnesti internešenal opisao je saslušanje kao „simulaciju suđenja, kojem su, umesto medija, prisustvovali zatvorski čuvari“.

„Očigledno je da ruske vlasti nameravaju da osiguraju da Navaljni u skorije vreme ne napusti zatvor“ naveo je Amnesti u saopštenju.

Navaljni je predvodio fondaciju za borbu protiv korupcije FBK koja je ukazala na nepravilnosti u Jedinstvenoj Rusiji predsednika Vladimira Putina i objavio je video koji je imao mnogo pregleda, a u kojem se tvrdi da su predsedniku njegovi bogati saradnici poklonili luksuznu palatu na obali Crnog mora.

Protiv desetina zaposlenih u njegovoj fondaciji podignute su krivične prijave, a mnoge njegove kolege su napustile Rusiju.