Nuklearka Zaporožje ponovo radi posle isključenja sa elektromreže

Svet 25. avg 202217:12 18 komentara
Reuters/Alexander Ermochenko/File Photo

Poslednji dalekovod nuklearne elektrane Zaporožje u ukrajinskom gradu Energodaru, koji je pod kontrolom ruskih snaga, ponovo radi pošto je isključen sa mreže ranije u toku dana, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), pozivajući se na Kijev.

Pročitajte još:

„Ukrajina nam je saopštila da najveća nuklearka u Evropi Zaporožje, koja je najmanje dva puta ispadala sa elektrodistribucione mreže tokom dana, ponovo radi“, rečeno je iz IAEA, preneo je Rojters.

Energoatom, ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju, je ranije danas saopštila da je nuklearka bila isključena sa ukrajinske električne mreže.

Prema navodima Energoatoma, poslednja dva reaktora su isključena sa mreže pošto je požar oštetio nadzemne električne vodove. Kompanija je istakla da je nuklearna elektrana po prvi put u svojoj istoriji isključena sa mreže i to zbog akcija ruske vojske, preneo je Radio Slobodna Evropa na ukrajinskom.

Elektroatom je saopštio da zbog artiljerijskih napada na Zaporožje termoelektranu, koja se nalazi odmah pored nuklearne elektrane, poslednja (četvrta) linija komunikacije nuklearke sa ukrajinskim energetskim sistemom je prekinuta kada je vatra zahvatila nadzemne električne vodove koji povezuju nuklearku sa elektromrežom. Preostale tri linije komunikacije su ranije oštećene tokom ruskih napada.

„Kao rezultat toga, dva preostala reaktora su isključena mreže“, saopštio je operator nuklearke i dodaje da sigurnosni sistemi nuklearke funkcionišu normalno, kao i da se radi na priključivanju jednog reaktora nazad na mrežu.

Gardijan je u sredu objavio da Rusija ima plan da isključi nuklearku sa ukrajinske mreže rizikujući moguću katastrofu ako dođe do kvara u sistemu hlađenja reaktora.

Najveća evropska nuklearna elektrana je poslednjih nedelja često meta napada.

Ukrajina za napade optužuje ruske snage, a Rusiju da vrši „nuklearni teror“. Ruska snaga negira optužbe, i upire prstom u Ukrajinu.

Istovremeno, Rusija odbija pozive da se oko nuklearne elektrane uspostavi demilitarizovana zona.

Nuklearna elektrana Zaporožje je od 4. marta pod kontrolom ruskih snaga. Pod okupacijom je i Energodar, mesto u kojem se elektrana nalazi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare