NVO kritikuje vlasti: Švajcarska sigurno utočište za ruske oligarhe

Svet 04. jul 202216:59 7 komentara
Švajcarska zastava
pixabay.com

Vodeća švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" kritikovala je vladu Švajcarske, navodeći da nosi veliku političku odgovornost što ta zemlja služi kao "sigurno utočište" za ruske oligarhe i kao trgovački centar za rusku naftu, žito i ugalj.

U danu kada je u švajcarskom Luganu počela dvodnevna međunarodna Konferencija o obnovi Ukrajine, grupa je pozvala izvršnu vlast Švajcarske da „iskoristi sve poluge na raspolaganju da zaustavi finansiranje nehumane agresije“, aludirajući na rat ruskog predsednika Vladimira Putina protiv Ukrajine.

Nevladina organizacija je dodala da je Švajcarska već godinama „popularno utočište“ za ruske poslovne magnate, koji u tu zemlju prenose svoju imovinu. Grupa je navela da kompanije koriste Švajcarsku kao „neregulisano središte za trgovinu robom“ i da zloupotrebljavaju nedostatak transparentnosti u vezi sa finansijskim poslovima u zemlji.

Švajcarska je veliki međunarodni finansijski centar i njena vlada tradicionalno promoviše švajcarsku „neutralnost“ i ulogu posrednika između neprijateljskih zemalja.

Udruženje švajcarskih bankara procenjuje da imovina ruskih klijenata deponovana u bankama u Švajcarskoj iznosi od 150 do 200 milijardi švajcarskih franaka, po čemu je ta zemlja vodeći „čuvar“ ruskog novca u inostranstvu.

Švajcarska, koja nije članica EU, u velikoj meri se pridružila sankcijama koje je Unija uvela Rusiji. Prema podacima švajcarskih vlasti, u toj zemlji su do 12. maja zamrznute 6,3 milijarde švajcarskih franaka zbog povezanosti sa ruskim ratom u Ukrajini.

Komentari (7)

Vidi sve komentare