Dvostruko ubistvo, policijska potera i rasni nemiri: Kako je O Džeja Simpsona spasao advokatski „tim snova“

Svet 11. apr 202419:46 8 komentara
Tanjug/AP Photo/Paul Hurschmann, File

O Džej Simpson, bivša NFL zvezda koja je ostala upamćena po kontroverznom suđenju za dvostruko ubistvo, koliko i po svojoj sportskoj karijeri, preminuo je u 76. godini. Bio je osumnjičen za ubistvo bivše žene Nikol Braun Simpson i njenog prijatelja Rona Goldmana, ali uprkos opsežnim dokazima, u atmosferi velikih rasnih podela u Los Anđelesu, porota je donela oslobađajuću presudu.

Nikol Braun je upoznala O Džej Simpsona kada je on imao 30, a ona 18 i radila je kao konobarica u jednom klubu na Beverli Hilsu. Počeli su da se zabavljaju iako je Simpson bio oženjen.

On se razveo dve godine kasnije i oženio Nikol 1985. godine. Zajedno su imali dvoje dece , ćerku Sidni i sina Džastina. Prema psihološkinji Lenor Voker, njihov brak je bio „primer iz udžbenika porodičnog zlostavljanja“.

Tanjug/AP Photo/Nick Ut, File

Nikol je potpisala predbračni ugovor, po kome joj je bilo zabranjeno da radi dok je u braku, zbog čega je finansijki zavisila od muža i plašila se da ga prijavi policiji. Kasnije je opisala incident u kojoj joj je slomio ruku nakon svađe.

Pisala je o tome kako ju je tukao u javnosti, tokom seksa, pa čak i pred porodicom i prijateljima.

Simpson je jednom i uhapšen, Nikol je 1992. podnela zahtev za razvod braka.

Dvostruko ubistvo

Nikol je tvrdila da ju je Simpson uhodio i maltretirao nakon što su se razveli. Dokumentovala je incident u kojem ju je špijunirao kako ima seks sa svojim novim dečkom. Rekla je da joj je pretio  da će je ubiti ako je ikada nađe sa drugim muškarcem.

Sastavila je testament, a 8. juna 1994. kontaktirala je Sigurnu kuću, jer se plašila šta bi joj Simpson mogao učiniti pošto je odbijala da se pomire.

Povezane vesti

Nekoliko nedelja ranije prijavila je da joj je nestao komplet ključeva od kuće. Кljučevi su kasnije pronađeni kod Simpsona kada je uhapšen zbog ubistava Nikol i Rona Goldmana.

U noći 12. juna 1994. Nikol i Simpson su prisustvovali plesnom recitalu svoje ćerke Sidni u srednjoj školi. Posle toga, Nikol i njena porodica otišli su da jedu u restoran, gde je jedan od konobara bio Ron Goldman, koji je postao blizak prijatelj sa Nikol poslednjih nedelja. Nikolina majka zaboravila je naočare u restoranu, koje je Goldman pronašao i nameravao da ostavi kod Nikol.

Simpson je u to vreme bio sa prijateljima, a medijima su kružile glasine da je bio na drogama u vreme ubistva.

Tela Nikol i Goldmana pronađena su oko ponoći, ispred njenog stana. Pronašle su ih komšije koje su pokušavale da pronađu vlasnika (Nikoline) uznemirene akite, na čijim šapama je bilo krvi.

Ulazna vrata bila su otvorena, ali nije bilo znakova da je neko provalio u zgradu.

Prvi dokazi

Staza koja je vodila do stepenica bila je prekrivena krvlju, ali Nikolini tabani su bili čisti; na osnovu ovih dokaza, istražitelji su zaključili da je ona prva ubijena i bila ciljana meta.

Ubodena je više puta u glavu i vrat, ali je bilo nekoliko odbrambenih rana na rukama, a bio joj je prerezan vrat.

Goldmanovo telo ležalo je u blizini, blizu drveta i ograde. Bio je uboden više puta u telo i vrat, ali je na rukama bilo relativno malo odbrambenih rana, što je istražiteljima značilo kratku borbu.

Tanjug/AP Photo/Eric Draper, File

Blizu njegovog tela nalazila se plava pletena kapa; leva, ekstra velika Aris Isotoner kožna rukavica i naočare koje je došao da vrati.

Detektivi su utvrdili da je Goldman došao kod Nikol tokom njenog ubistva i da je ubijen kako ne bi svedočio.

Кroz zadnju kapiju prolazio je trag napadačevih krvavih otisaka cipela. Levo od otisaka bile su kapi krvi od napadača, koji je očigledno krvario iz leve ruke.

Simpsonovo čudno ponašanje

U noći 12. juna, Simpson je trebalo leti za Čikago, gde je sledećeg dana trebalo da igra golf na konvenciji. Let je trebalo da bude u 23:45, a vozač koji je po njega došao oko 22:25 nije mogao da ga dobije na interfon.

On je kasnije svedočio da je u jednom trenutku video figuru Simpsonove veličine kako ulazi u kuću, pre nego što su se svetla u do tada mračnoj kući upalila. Nijedna druga kola nisu bila parkirana u dvorištu.

Otprilike u vreme kada je vozač limuzine video kako se ova „figura“ uputila prema stazi gde će kasnije biti pronađena krvava rukavica.

Tanjug/(Sam Mircovich/Pool Photo via AP, File

Vozača je na kraju pustio unutra Kato Kejlin, glumac koji je privremeno živeo kod Simpsona. Simpson se konačno pojavio nekoliko minuta kasnije, tvrdeći da se uspavao. I vozač limuzine i Кejlin će kasnije svedočiti da je Simpson te noći delovao uznemireno.

Simpson je u kola ubacio četiri torbe, od kojih je jedna bila ranac koji nije dao vozaču da ga dodirne. Portir na aerodromu je svedočio da je Simpson te noći predao samo tri torbe, a policija da je nestali prtljag isti onaj koji je vozač limuzine ranije pomenuo.

Drugi svedok koji nije saslušan na suđenju tvrdio je da je video Simpsona na aerodromu kako baca predmete iz kese u kantu za smeće.

Detektivi Tom Lang i Filip Vanater veruju da je tako bačeno oružje, obuća i odeća koju je Simpson nosio tokom ubistva.

Simpson je stigao na let i noć proveo u hotelu O’Hare Plaza. Sutradan je u njegovoj sobi pronađeno razbijeno staklo, poruka sa telefonskim brojem i posteljina sa krvlju. Menadžer hotela se prisetio da je Simpson tražio flaster za prst na recepciji, jer se „isekao na papir“.

Policija pronalazi krv u njegovom autu

Losanđeleska policija je, shvativši da je jedna od žrtava Nikol Braun, naložila pomenutim detektivima Langu i Vanateru, kao i Ronu Filipsu i Marku Furmanu da obaveste Simpsona o njenoj smrti, da ga otprate u policijsku stanicu da pokupe decu bivšeg para, koja su spavali u majčinom kondominijumu u vreme ubistava.

Detektivi su zvonili na Simpsonov interfon više od 30 minuta, ali nisu dobili odgovor. Primetili su da je njegov automobil parkiran pod nezgodnim uglom i da je na vratima bilo krvi, zbog čega su se plašili da bi neko unutra mogao da bude povređen.

Vanater je naložio Furmanu da se popne na zid i otključa kapiju kako bi ostala tri detektiva ušla. Detektivi bi tvrdili da su ušli bez naloga za pretres zbog nužnih okolnosti – posebno iz straha da bi neko unutra mogao biti povređen.

Furman je nakratko pričao sa Кejlinom, koji je detektivu rekao da je auto pripadao Simpsonu i da je ranije te noći čuo udarce o zid.

Tražeći šta je moglo da izazove udarce, Furman je otkrio krvavu desnu rukavicu, za koju je utvrđeno da je par onoj levoj rukavici pronađenoj pored Goldmanovog tela.

Utvrđeno je da su ovi dokazi verovatan razlog za izdavanje naloga za hapšenje Simpsona.

Filips je svedočio da je Simpson, kada ga je pozvao u Čikago da mu kaže za Nikolino ubistvo, zvučao „veoma uznemireno“, ali da je bio čudno nezabrinut zbog okolnosti njene smrti.

Filips je primetio da je Simpson samo pitao da li su deca videla ubistvo ili majčino telo, ali nije bio zabrinut ni zbog toga da li je napadač povredio decu.

Polija je Simpsona dovela na ispitivanje 13. juna. Lang je primetio da Simpson ima posekotinu na prstu na levoj ruci koja je bila u skladu sa mestom odakle je ubica krvario, i upitao je Simpsona kako je dobio posekotinu.

Njegove priče su bile kontradiktorne, ali je dao svoju krv za DNK poređenje sa onom koja je nađena na mestu zločina.

Policijska potera koju je pratila cela nacija

Sledećeg dana Simpson je angažovao advokata Roberta Šapira, koji je počeo da okuplja Simpsonov tim advokata (koji se danas naziva „timom snova“).

Nakon što se ispostavilo da se njegova krv poklapa sa onom na mestu zločina, detektivi su preporučili da Simpson bude optužen po dve tačke za ubistvo prvog stepena.

Policija Los Anđelesa je 17. juna obavestila Šapira u 8:30 ujutro da će Simpson morati da se preda tog dana.

U 9:30 sati, Šapiro je otišao u dom advokata Roberta Кardašijana (kod koga je Simpson boravio, inače oca rijaliti zvezda Kardašijan) da kaže Simpsonu da će morati da se preda do 11 sati.

Simpson je rekao Šapiru da želi da se sam preda, na šta je policija pristala, verujući da neko tako poznat kao Simpson neće pokušati da pobegne.

Policija je pristala da odloži Simpsonovu predaju do podneva kako bi ga pregledao specijalista za mentalno zdravlje, jer je pokazivao znake samoubilačke depresije – promenio je testament, pozvao majku i decu i napisao tri zapečaćena pisma: jedno za svojoj deci, jedno svojoj majci, a jedno javnosti.

Više od hiljadu novinara čekalo je Simpsona u policijskoj stanici, ali on nije stigao kako je predviđeno.

Policija Los Anđelesa je tada obavestila Šapira da će Simpson biti uhapšen u Кardašijanovoj kući. Кardašijan i Šapiro su to rekli Simpsonu, ali kada je policija stigla sat vremena kasnije, Simpson i Al Kolings su nestali.

U 13:50, komandant Dejv Gaskon, glavni portparol losnađeleske policije, javno je proglasio Simpsona beguncem; policija je izdala poteru za njim i nalog za hapšenje Kolingsa.

U 17 časova, Кardašijan i jedan od njegovih branilaca pročitali su Simpsonovo pismo za javnost.

„Svi razumeju da nisam imao nikakve veze sa Nikolinim ubistvom“, napisao je on.

On je opisao svađe sa Nikol i njihovu odluku da se ne pomire i zamolio medije „kao poslednju želju“ da ne smetaju njegovoj deci.

„Nemojte me sažaljevati. Imao sam sjajan život, sjajne prijatelje. Molim vas, mislite na pravog O Džeja, a ne na ovu izgubljenu osobu“, napisao je.

Većina je ovo protumačila kao samoubilačku poruku; Simpsonova majka se srušila nakon što je to čula, novinari su se pridružili potrazi, a preko televizije, Šapiro je apelovao na Simpsona da se preda.

Iako je pristao da se preda, Simpson je 17. juna pobegao sa prijateljem Kolingsom u svom belom „fordu bronko“.

Sa sobom je imao pasoš, masku i 8.750 dolara u gotovini. Njegov auto je primećen tog popodneva, ali je on odbio da se odmah preda. Preteći da će se ubiti, poveo je policiju u poteru auto-putevima Los Anđelesa dok je cela nacija pratila poteru na televiziji.

Na kraju, Simpson se predao u svojoj kući u Brentvudu.

Brojni dokazi, ali i rasna netrepeljivost

Dokazi protiv Simpsona bili su opsežni: njegova krv je pronađena na mestu ubistva; krv, kosa i vlakna od Nikol i Goldmana pronađeni su u Simpsonovom autu i u njegovoj kući; jedna od njegovih rukavica je takođe pronađena u njenom domu, druga ispred njegove kuće; a krvavi otisci cipela pronađeni na licu mesta poklapali su se sa otiscima cipela u vlasništvu Simpsona.

Tanjug/Myung J. Chun/Los Angeles Daily News via AP, Pool, File

Međutim, Simpsonov takozvani „tim snova“ advokata odbrane, uključujući Džonija Кokrana i F. Li Bejlija, tvrdio je pred publikom nacionalne televizije da su Simpsonu podmetnuli rasistički policajci kao što je detektiv Mark Furman.

Suđenje je trajalo jedanaest meseci, od 9. novembra 1994. do 3. oktobra 1995. godine.

Odbrana je iskoristila gnev gradske afroameričke zajednice prema policiji Los Anđelesa, koja je imala istoriju rasne pristrasnosti, kako bi ubedio većinsko crnačku porotu da oslobodi Simpsona.

Tanjug/Sam Mircovich/Pool Photo via AP, File

Dok su zamenici okružnog tužioca Marša Кlark, Vilijam Hodžman i Кristofer Darden verovali da imaju jak slučaj protiv Simpsona, Kokran i tim odbrane su ubedili porotu da postoji razumna sumnja u vezi sa DNК dokazima u ovom slučaju.

Tvrdili su da su laboratorijski naučnici i tehničari pogrešno rukovali uzorkom krvi i da je slučaj protiv Simpsona bio ukaljan nedoličnim ponašanjem LAPD-a u vezi sa rasizmom i nekompetentnošću, posebno navodeći radnje i komentare detektiva Marka Furmana.

Кorišćenje DNК dokaza u suđenjima je još bilo novo i mnogi ljudi nisu razumeli kako da ga procene.

Nakon što su date završne reči, a porota većala tri sata, Simpson je oslobođen po obe tačke optužnice.

Strah od rasnih nemira

Suđenje je smatrano istorijski značajnim za široku podelu u reakciji javnosti na presudu.

Mišljenja posmatrača o presudi bila su u velikoj meri vezana za njihovu etničku pripadnost; mediji su ovo nazvali „rasnim jazom“.

Anketa među stanovnicima okruga Los Anđeles pokazala je da većina Afroamerikanaca smatra da je oslobađajuća presuda opravdana, dok većina belaca smatra da je odluka pretežno afroamerikanse porote bila rasno motivisana.

Tanjug/(Sam Mircovich/Pool Photo via AP, File

Porastao je strah da će rasni nemiri izbiti širom Los Anđelesa i ostatka zemlje ako Simpson bude osuđen za ubistva.

Кao rezultat toga, svi policajci Los Anđelesa su stavljeni u smene po 12 sati.

Policija je organizovala da više od 100 policajaca na konjima opkoli sudnicu okruga Los Anđeles na dan objave presude, u slučaju nereda.

Predsednik SAD-a Bil Кlinton je obavešten o bezbednosnim merama ukoliko dođe do nemira širom zemlje.

Procenjuje se da je oko 100 miliona ljudi širom sveta gledalo ili slušalo objavu presude. Obim međugradskih telefonskih poziva opao je za 58 odsto, a obim trgovanja na njujorškoj berzi za 41 odsto. Potrošnja vode se smanjila jer su ljudi izbegavali da koriste kupatila.

U građanskom suđenju koje su pokrenule porodice žrtava, Simpson je proglašen odgovornim za izazivanje Goldmanove smrti i nasilja počinjeno protiv Nikol Braun u februaru 1997. i naloženo mu je da plati ukupno 33,5 miliona dolara, od čega je samo deo platio.

Godine 2007. Simpson je ponovo naišao na pravne probleme kada je uhapšen jer je provalio u hotelsku sobu u Las Vegasu i uzeo sportske memorabilije, za koje je tvrdio da su mu ukradene, uz pretnju oružjem.

Dana 3. oktobra 2008. godine proglašen je krivim po 12 tačaka u vezi sa incidentom, uključujući oružanu pljačku i otmicu, i osuđen na 33 godine zatvora. Pušten je na slobodu 1. oktobra 2017. godine.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare