O poverenju novoj Vladi Izraela glasaće se naredne nedelje

Svet 07. jun 202123:051 komentar
Izvor: Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo, Pool

Predsednik izraelskog parlamenta, Kneseta, Jariv Levin, najavio je da će se o poverenju novoj Vladi Izraela glasati naredne nedelje, ali nije rekao tačno kada.

Izglasavanjem poverenja novoj vladi okončaće se dugogodišnja vladavina premijera Benjamina Netanjahua.

Netanjahuu preostaje još malo vremena da navede pristalice krhke koalicije koja mu se protivi, a sastoji se od osam partija i ima minimalnu većinu sa 61 od ukupno 120 poslanika u Knesetu, da glasaju protiv nje.

Netanjahuove pristalice pokrenule su žestoku kampanju protiv njegovih protivnika, pretile im smrću i protestovale ispred njihovih domova, zbog čega je Kneset odlučio da im pojača bezbednost. Takozvana koalicija promene se održala, kako se čini, uprkos tim napadima i ideološkim razlikama.

Bivši Netanjahuov saveznik ultranacionalista Naftali Benet biće premijer prve dve godine, a onda će ga zameniti Jair Lapid, vođa partije centra, koji je bio mandatar za sastav nove vlade.

„Ova vlada se formira jer je to većina“, rekao je Lapid, tvrdeći da će služiti svim Izraelcima i da će biti zasnovana na „poverenju, dostojanstvu i dobroj volji“.

„Ovih protekli dani su pokazali koliko nam je ptorebna promena. Ako rukovodstvo pribegava nasilju i huškanju protiv članova Kneseta, protiv njihove dece, protiv same suštine demokratskog procesa onda nam je potrebna promena“, rekao je Lapid.

U Izraelu su za manje od dve godine održane četiri runde parlamentarnih izbora, ali jasnog pobednika nije bilo. Svaki put su glasači bili duboko podeljeni u odnosu na pitanje da li bi Netanjahu trebalo da ostane na funkciji dok mu se sudi za korupciju. Prošle godine je formirana vanredna vlada kako bi se bavila pademijom koronavirusa, ali se zbog političkog neslaganja raspala u decembru.

Netanjahu je potom pokušao, ali nije uspeo da obrazuje vladu posle izbora u martu i tada je mandat dat Lapidu.

Ta politička tranzicija, koja još može biti ometena, usledila je posle čitavih nedelja pojačane napetosti i sukoba između palestinskih demonstranata i izraelske policije u Jerusalimu, koji su podstakli talas etničkog nasilja u izraelskim gradovima, gde živi mešano stanovništvo i izazvali jedanaestodnevni rat između izraelske vojske i islasmkog ekstremitičkog Hamasa, vladajućeg u Gazi.

Komentari

Vaš komentar