Obaveštajne službe SAD: Al Kaida bi mogla ponovo da zapreti

Svet 14. sep 202123:16 2 komentara
Al Kaida
Omar Haj Kadour/AFP (arhiva, ilustracija)

Šef američke Odbrambene obaveštajne agencije Skot Berier izjavio je da bi Al Kaida mogla ponovo da zapreti SAD iz Avganistana u roku od jedne do dve godine.

Berier je na sastanku obaveštajne i nacionalne bezbednosti ponovio upozorenje koje su obaveštajne službe izdale pre povlačenja američkih snaga iz Avganistana.

Povezane vesti

Zamenik direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA) Dejvid Koen, rekao je da su SAD već otkrile „neke od naznaka potencijalnog prelaska Al-Kaide u Avganistan“.

Stručnjaci već dugo govore da talibani i dalje održavaju veze sa Al Kaidom, koja je imala utočište u Avganistanu pre napada 11. septembra 2001.

Stručnjaci za borbu protiv terorizma procenili su pre povlačenja da je Al Kaida imala nekoliko stotina boraca u Avganistanu.

Američki obaveštajci su sredinom aprila upozorili da bi plan za povlačenje američkih vojnika iz Avganistana mogao da podstakne terorističke organizacije poput Al Kaide i Islamske države da obnove snage potrebne za napad na SAD.

Upozorenje je stiglo pošto je predsednik Džofef Bajden formalno najavio povlačenje snage iz Avganistana i kraj američkog angažmana u najdužem ratu do sada.