Obezbeđenje aerodroma Hitrou najavilo štrajk za uskršnje praznike – neće raditi

Svet 18. mar 202321:13
EQRoy / Shutterstock.com

Osoblje zaduženo za obezbeđenje na londonskom aerodromu Hitrou napustiće svoja radna mesta na deset dana tokom uskršnjih praznika, što je poslednji u nizu štrajkova koji je pogodio Veliku Britaniju, prenosi Anadolija.

Sindikat Unite saopštio je u petak da će više od 1.400 čkanova obezbeđenja zaposlenih na aerodromu Hitrou, jednom od najprometnijih u Evropi, štrajkovati od 31. marta do 9. aprila, tražeći povećanje plata.

Sindikat je saopštio da među štrajkačima spada obezbeđenje koje radi na aerodromskom terminalu pet, koji koristi isključivo kompanija British Airways, kao i oni koji su odgovorni za proveru celokupnog tereta koji ulazi na aerodrom.

Štrajkovi će se poklopiti s dvonedeljnim uskršnjim školskim raspustom, tokom kog se mnogi odlučuju za putovanje.

Sindikat navodi da su radnici primorani na taj potez jer ne mogu da spoje kraj s krajem budući da kriza troškova života i dalje pogađa milione Britanaca. Hitrou je ponudio povećanje plata za 10 posto, ali sindikat je odgovorio da to nije dovoljno u jeku velike inflacije.

„Radnici na aerodromu Hitrou imaju niske plate, dok izvršni direktor i viši menadžeri uživaju visoka primanja“, rekla je generalna sekretarka Unite-a Šeron Grejem.

Desetine hiljada nastavnika, doktora, zdravstvenih radnika, mašinovođa i državnih službenika organizovali su štrajkove poslednjih meseci tražeći veće plate. Čelnici sindikata koji predstavljaju medicinske sestre i ekipe hitne pomoći postigli su dogovor o platama s britanskom vladom, ali mnoge druge industrije i dalje su u sporovima s vlastima.

Komentari

Vaš komentar