Objavljeni dobitnici Nobelove nagrade za medicinu ili fiziologiju

Svet 02. okt 202311:47 5 komentara
Wikimedia/ Rama/Eliot Lash/Jonathunder

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu su Katalin Kariko i Dru Vajsman.

Američki naučnik i mađarska biohemirčarka su dobili nagradu za svoj doprinos razvoju mRNA vakcine protiv kovida-19.

Kako je objavio Nobelov komitet, njihova otkrića bila su ključna za razvoj efikasnih mRNA vakcina protiv kovida-19 tokom pandemije koja je počela početkom 2020.

Кroz svoja revolucionarna otkrića, koja su fundamentalno promenila naše razumevanje o tome kako mRNA reaguje sa našim imunološkim sistemom, laureati su doprineli neviđenoj stopi razvoja vakcine tokom jedne od najvećih pretnji ljudskom zdravlju u modernom vremenu.

Inače, dosada je dodeljeno 113 Nobelovih nagrada za fiziologiju i medicinu od 1901. godine otkako se nagrada dodeljuje.

Najmlađi laureat bio je Frederik G. Banting, koji je sa samo 32 godine dobio ovu nagradu za otkriće insulina (1923), dok je najstariji bio tada 87-godišnji Pejton Rojs. On je 1966. godine nagrađen za otkriće virusa koji indukuju tumor.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu (1833-1896), pronalazaču dinamita, koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

Nobel je u Parizu 1895, godinu dana pred smrt, u svoj testament uneo želju da bude osnovan Nobelov fond iz kojeg bi se dodeljivale nagrade najzaslužnijima.

Nobel je odredio institucije koje će dodeljivati nagrade svake godine, među kojima su Švedska akademija za književnost, Institut Karolinska za medicinu, Švedska kraljevska akademija za fiziku i hemiju, kao i Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament.

Povodom 300. godišnice, Centralna banka Švedske 1969. godine ustanovila je i Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra), a novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Ceremonija uručenja nagrada tradicionalno je 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela. Nagrade budu uručene u Stokholmu, osim nagrade za mir, čije je uručenje u Oslu.

Povezane vesti