Objavljeni poverljivi dokumenti o atentatu na Kenedija

Svet 15. dec 202119:5812 komentara
Džon F. Kenedi
REUTERS/Jonathan Ernst

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena objavila je poverljive dokumente u vezi s ubistvom 35. američkog predsednika Džona F. Kenedija 1963. godine.

Bajdenova administracija objavila je 1.500 novih dokumenata o atentatu na web stranici Nacionalne uprave za arhive i evidenciju (NARA).

Povezane vesti

Većina objavljenih dokumenata sadrži informacije o osumnjičenom ubici Liju Harviju Osvaldu.

Činjenica da više od 10.000 dokumenata vezanih za atentat još uvek nije u potpunosti objavljeno i dalje izaziva napetost između istražitelja atentata i federalne administracije.

Mnogi istraživači tvrde da objavljeni dokumenti ne daju nikakve nove tragove o atentatu i ne rasvetljavaju još uvek nejasna pitanja.

Istraživači tvrde da su Centralna obaveštajna agencija (CIA), Federalni istražni biro (FBI) i druge agencije za nacionalnu bezbednost sprečile objavljivanje dokumenata u vezi sa incidentom uprkos nalogu Kongresa.

Ubistvo Kenedija je opisano kao „veoma duboka nacionalna tragedija koja nastavlja da odjekuje u sećanju Amerikanaca koji su živeli taj strašni dan i američku istoriju“, podsećajući da je 250.000 dokumenata, koji čine 90 posto dokumenata u zbirci NARA-e, otvoreno za javnost.

Američki predsednik Džon F. Kenedi ubijen je 22. novembra 1963. godine u Teksasu, gde je otišao zbog izbornih aktivnosti.

U istrazi koju je vodio predsednik Vrhovnog suda Erl Voren, zaključeno je da je Li Harvi Osvald, koji je izvršio atentat, delovao sam. Međutim, istraga je kritikovana zbog navodne nekompletnosti, a komisija osnovana u Kongresu kasnije je proglasila da bi atentat mogao biti zavera.

Komentari

Vaš komentar