Očajni Avganistanci u trci s vremenom, hoće da pobegnu od života pod talibanima

Svet 25. avg 202119:39 1 komentar

Od juče je iz Kabula evakuisano skoro 20 hiljada stranaca i Avganistanaca koji su radili za strance. Od dolaska talibana ponovo na vlast, zemlju je napustilo 83 hiljade ljudi. Talibani su, međutim, danas zabranili Avganistancima pristup aerodromu, a SAD su objavile da nema produženja roka za evakuaciju posle 31. avgusta.

Očajni Avganistanci utrkuju se s vremenom dok pokušavaju da pobegnu od života pod talibanima. Izvesno je da većina onih koji čekaju ispred aerodroma neća dobiti kartu za odlazak.

„Situacija na aerodromu je zaista loša. Ljudi se tiskaju i zbog gužve, žene i deca su u jadnom stanju“, kaže jedan Avganistanac.

„Na aerodromu u Kabulu jedna boca vode prodaje se za 40 dolara, a tanjir pirinča za 100 dolara, i to ne za avganistanski novac. To je nedostižno za obične ljude“, dodaje drugi.

Povezane vesti:

Portparol talibana je rekao da im gužve ispred aerodroma u Kabulu predstavljaju problem i da zbog haotične situacije, za koju krive Amerikance, više ne dozvoljavaju Avganistancima odlazak na aerodrom.

„Ponovno, nažalost, Sjedinjene Države nastavljaju svoju dosadašnju politiku pozivanja Avganistanaca na evakuacije iz zemlje u nepoznatog razloga. To je zabrinjavajuće, te u tom smislu pozivamo Amerikance da promene svoju politiku i ne podstiču Avganistance da napuštaju svoju zemlju“, rekao je portpartol talibana Zabihulah Mudžahid.

Posle odluke SAD da ne produže rok za povlačenje iz Avgansatna i blokade aerodroma, koju su uveli talibani, za mnoge Avganistance koji su radili za strance situacija je postala bezizlazna.

„Dugo sam radio za Kanađane. Pre pet ili šest dana doveo sam svoju porodicu ovde pred ambasadu, ali niko nije došao da primi obrazac za podnošenje zahteva za vizu“, rekao je bivši saradnik kanadske ambasade.

„Ostao sam ispred nemačke ambasade nedelju dana. Ambasada je zatvorena bez obaveštenja ili bilo koga da reši problem. Bio sam na aerodromu, ali nisam mogao da uđem. Tamo je vrlo haotično, opasno, stalno se puca i ima sukoba“, piča bivši saradnik nemačke NVO.

Iako je evakuacija ubrzana, danas su iz Kabula odletela i četiri ruska aviona, jasno je da u narednih šest dana Amerikanci neće možda moći da ukrcaju ni sve svoje državljanje, a potrebno je i vreme za povlačenje vojnog personala.

Evropska unija je pozvala Sjedinjene Države da obezbede aerodrom u Kabulu „dokle god to bude trebalo“ kako bi se „dovršile“ operacije evakuacije, ali predsednik Bajden je odlučan da se sve završi do kraja avgusta.

„Što pre završimo, to bolje. Svaki dan operacija donosi dodatni rizik našim jedinicama. Ali, završetak do 31. avgusta zavisi od toga da li će talibani nastave da surađuju i dozvoliti pristup aerodromu onima koje transportujemo bez ikakviog ometanja naše operacije“, rekao je predsednik SAD Džo Bajden.

Za desetine hiljada Avganistanaca ove reči znače da je nada za odlazak sve dalja.