Oči sveta uprte u Bliski istok – svi strahuju da će doći do nove eskalacije

Svet 15. apr 202412:31 38 komentara

Drugi dan od iranskog vazdušnog napada na Izrael i dalje se čeka rasplet događaja na Bliskom Istoku. Izrael je za sada odustao od odgovora na iranski napad, ali bez obzira na to, strah da bi do nove eskalacije moglo doći postoji i u Savetu bezbednosti UN.

U noći između 13. i 14. aprila iz Irana na Izrael je lansirano više od 300 projektila. Izraelska vojska je saopštila da je protivvazduhoplovna odbrana van teritorije zemlje presrela 99 odsto projektila.

U pomoć izraelskoj odbrani pritekao je i Jordan, koji je pomogao pri obaranju stotine dronova i projektila, a zvaničnici SAD saopštili su da su američke snage na Bliskom istoku presrele više od 70 dronova i najmanje tri balističke rakete.

Spoljnopolitički komentator Borivoj Erdeljan za N1 ističe da kada dođe do varničenja između Izraela i Irana ne zastaje dah, ali da je ovo moglo da bude mnogo više od varnice.

„Sa strane Irana je izbačena žestoka vatra koja je sa druge strane isto tako suzbijena jednom akcijom koja je stvarno impresivna, jer ovalika zastutost raketama, dronovima, balističkim oružjem nije postigla gotovo nikakav uspeh“, objašnjava analitičar.

Komentarišući odbranu Izraela on navodi i da je došlo do jednog novog fenomena.

„Nije odgovorio samo izrael, već i SAD. Takođe i Jordan je aktivno i uspešno odgovorio, čime se dodatno izlaže dodatnoj opasnosti jer se nišan Irana sada okreće i ka Jordanu. To je, bar za mene, jedan veliki element iznenađenja“, kaže Erdeljan.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari je rekao da je od stotina raketa lansiranih iz Irana, samo nekoliko probilo Izrael, nanevši manju štetu na infrastrukturi u vazdušnoj bazi Nevatim u blizini piste i na putu u regionu Hermon. Nevatim je ostao potpuno funkcionalan, a avioni su nastavili poletanje i sletanje kako bi ispunili svoje misije.

I visoki američki vojni zvaničnik rekao je da SAD procenjuju da nakon iranskog bombardovanja „unutar samog Izraela nema značajne štete“.

Iako je predsednik Izraela Isak Hercog rekao je da je ovim napadom Iran objavio rat Izraelu i da se u Tel Aviv „razmatraju sve opcije“, za sada je izostao odgovor Izraela, odakle poručuju da su odlučni da odgovore – ali tek treba da odluči o vremenu i obimu.

Džozef Bajden, predsednik SAD, koje su najveći saveznici Izraela, poručuje da podržavaju Izrael kad su u pitanju pretnje iz Irana, ali da neće učestvovati u eventualnom napadu na Iran.

„Napad Irana veliki teatar, jako opasan ako se otrgne kontroli“

Novinar nedeljnika Novosti iz Zagreba Jerko Bakotin za N1 kaže da će buduća dešavanja na Bliskom istoku velikim delom zavisi od SAD.

„Po svim porukama možemo videti da Amerikanci pokušavaju da signaliziraju da je potrebna suzdržanost Izraela i da je veliki uspeh to što iranske balističke rakete gotovo da nisu uspele da probiju izraelsku odbranu i da eskalacija nije potrebna“, kaže on.

Prema njegovom mišljenju, sam napad je veliki teatar, koji može biti jako opasan ako se otrgne kontroli, iako, kako kaže, na neki način odgovara i samom Izraelu i njegovom premijeru lično.

„Ovo na neki način ide u korist Netanjahuu jer je u velikim političkim problemima. Kakve će posledice po njega biti kad ode sa vlasti vrlo je upitno. takođe, i Izraelu odgovara, jer je skrenitu pažnja sa zločina u Gazi.

Za spoljnopolitičkog komentatora Borivoja Erdeljana odsustvo izraelskog odgovora ne znači da se može reći da je došlo do zaustavljanja neprijateljstava, već predaha.

„Izrael je sada potpuno podeljeno društvo i ta podeljenost nije samo među političarima. Ovo je sada jedna nova prilika i pitanje unutrašnjih stvari. Veoma ozbiljni izvori govore da je izuzetna prilika da se štatan rad Natanjahua zaustavi tako što će se dati prilika diplomatiji. Ukoliko Izrael bude malo uzdržaniji u direktnom sukobu sa Iranom, ostaje mogućnost da će pojačati svoje reakcije prema isturenim odeljenjima Irana – Hezbolahu, Hutima…“, navodi on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare