Od Argentine do Ruande: Mesta velikih stradanja na Uneskovoj listi svetske baštine

Svet 20. sep 202322:07 1 komentar
AFP/ GERARD JULIEN

Groblja iz Prvog svetskog rata u Belgiji i Francuskoj, brežuljci u Ruandi na kojima je 1994. počinjen genocid i bivši centar za mučenje u Argentini upisani su na Uneskovu listu svetske baštine, pošto je ukinut moratorijum iz 2018. na upisivanje memorijalnih centara ljudske patnje.

Do sada su se na Uneskovoj listi u kategoriji memorijalnih centara nalazili samo logor Aušvic-Birkenau u Poljskoj i Memorijalni park mira u Hirošimi u Japanu.

Države članice Uneska odlučile su na sastanku u Rijadu u sredu da će na popis dodati memorijalne lokacije iz Prvog svetskog rata i u Ruandi, pošto su u utorak dodale centar za mučenje u Argentini.

Unesko je rekao da su se države članice saglasile početkom ove godine da te lokacije mogu imati ključnu ulogu u izgradnji mira, što je glavni cilj ove organizacije.

Lokacije iz Prvog svetskog rata su niz vojnih grobalja, groblja na bojištima i memorijalnih centara između severne Belgije i istočne Francuske.

Ukupno 139 lokacija prati liniju zapadnog fronta i poslednje su počivalište desetina hiljada vojnika raznih nacionalnosti.
„U vreme kada se rat vratio na vrata Evrope… te lokacije više nego ikada predstavljaju apel za mir“, saopštio je francuski ministar kulture Rima Abdul-Malak.

Na listu svetske baštine upisan je i niz brežuljaka u Ruandi na kojima je 1994. ubijeno skoro milion ljudi – pripadnika naroda Tutsija, ali i umerenih Hutua i pripadnika naroda Tva.

Argentinski muzej ESMA u Buenos Airesu, gde se nalazila bivša Mornarička mehanička škola, bio je tajni pritvorni centar za vreme diktature od 1976. do 1983, gde su bili mučeni i ubijani protivnici vojnog režima, navodi Unesko.