EK objavila podatke o odnosu između procenta vakcinisanih i broja preminulih

Svet 24. nov 202117:46 > 21:5322 komentara
AFP/Nikolay Doychinov

Države koje imaju najmanji procenat vakcinisanog stanovništva suočavaju se s najvećim brojem preminulih od posledica koronavirusa na milion stanovnika, pokazuju najnoviji podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), koje je na svom zvaničnom Tviter nalogu objavila Evropska komisija (EK).

Odnos između broja vakcinisanih i umrlih u zemljama Evropske unije (EU) predstavljen je grafikonom, u kojem se broj preminulih na milion stanovnika odnosi na period od 14 dana.

“Podaci pokazuju da što je veći obuhvat vakcinacije, to je manja smrtnost”, piše Evropska komisija u opisu grafikona.

Povezane vesti:

Na vrhu liste je Irska, u kojoj je vakcinisano 93 odsto punoletnog stanovništva. Na milion stanovnika imaju 15 umrlih u prethodnom 14-dnevnom periodu.

Na drugom mestu je Portugal sa 92 odsto vakcinisanih u populaciji iznad 18 godina i deset preminulih na milion stanovnika, dok Malta s istim procentom vakcinisanih beleži nula umrlih na milion stanovnika u prethodne dve nedelje.

Četvrta na listi je Danska s 89 odsto vakcinisanih i deset preminulih na milion stanovnika, dok Belgija na petom mestu čini manji izuzetak u srazmeri između vakcinisanih i umrlih – obe doze vakcine primilo je 87 odsto odraslih Belgijanaca, a broj umrlih na milion ljudi u prethodnih 14 dana je 29.

U državama iz donjeg dela liste je znatno veći broj umrlih, pa tako Poljska ima 62 odsto vakcinisanih i 49 smrtnih slučajeva na milion stanovnika u 14-dnevnom periodu. Hrvatska je na 55 odsto vakcinisanih starijih od 18 godina, a ima 168 umrlih od koronavirusa u istom periodu.

Slovačka izuzetak koji potvrđuje pravilo

Jedna od retkih država članica EU u kojoj procenat vakcinisanih nije obrnuto proporcionalan broju preminulih je Slovačka, koja ima 54 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva, uz 29 umrlih na milion, što je znatno manje nego druge zemlje koje se nalaze na dnu liste.

Na samom začelju su Rumunija i Bugarska. Rumuni su vakcinisali 43 odsto punoletnih i imaju 267 umrlih na milion stanovnika. Bugari drže poslednje mesto po broju vakcinisanih (29 odsto), uz najveći broj preminulih u poslednje dve sedmice u čitavoj Evropskoj uniji – čak 325 na milion stanovnika.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar