Odobren novi paket sankcija Moskvi

Svet 21. jul 202214:24 > 14:253 komentara
REUTERS/Johanna Geron

Evropski savet odobrio je u četvrtak novi paket sankcija Rusiji u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu, saopšteno je iz Saveta EU. EU uvodi zabranu uvoza ruskog zlata, a zabrana se odnosi i na zlatni nakit.

U saopštenju se navodi da je Savet, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, usvojio nove mere čiji je cilj da se pooštre postojeće ekonomske sankcije Rusiji, da se ojača njihova efikasnost, a da se njihovo sprovođenje dovede do savršenstva.

Savet ističe da novi paket „održavanja i prilagođavanja“ zabranjuje kupovinu, uvoz ili transfer zlata, uključujući nakit.

U saopštenju je naglašeno da mere ne sprečavaju treće zemlje i njihove državljane izvan EU da kupuju farmaceutske ili medicinske proizvode iz Rusije.

Prema tekstu saopštenja, EU dozvoljava pružanje tehničke pomoći Rusiji za robu i tehnologiju koje se koriste u civilnoj avijaciji.

Savet EU dodaje da je prošireno izuzeće od zabrane transakcija sa određenim ruskim državnim firmama, ukoliko su te transakcije povezane sa poljoprivrednim proizvodima ili prevozom nafte u treće zemlje.

Sve u vezi sa Ukrajinom i Rusijom čitajte u našem BLOGU i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar