Održan hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o situaciji u Gazi

Svet 09. avg 202208:33 1 komentar
Reuters/Eduardo Munoz

Savet bezbednosti UN održao je hitan sastanak u ponedeljak, kako bi raspravljao o situaciji u Gazi, pri čemu je nekoliko članova izrazilo zabrinutost zbog situacije, uprkos primirju između militanata Islamskog džihada i Izraela nakon tri dana smrtonosnih sukoba.

Govoreći putem video veze na početku sastanka, izaslanik UN za Bliski istok Tor Venesland upozorio je da će nastavak neprijateljstava imati „poražavajuće“ posledice.

Pročitajte još

„Primirje je krhko“, upozorio je.

Ruski ambasador Vasilij Nebencija je istakao da je Savet bezbednosti „duboko zabrinut ovakvim razvojem događaja, koji bi mogao da dovede do obnove potpunog vojnog sukoba i daljeg pogoršanja ionako teške humanitarne situacije u Gazi“.

Izrael je u petak pokrenuo snažno bombardovanje položaja Islamskog džihada u Gazi, a militanti su odgovorili ispaljivanjem više od hiljadu raketa u znak osvete prema izraelskoj vojsci.

To je bio najgori sukob u Gazi od jedanaestodnevnog rata prošle godine.

Primirje, sklopljeno uz posredovanje Egipta u nedelju, okončalo je intenzivne sukobe, u kojima su poginule 44 osobe, uključujući 15 dece, a 360 ih je ranjeno u enklavi, po podacima ministarstva zdravstva Gaze.

Obe strane su zadržale pravo odgovora ako dođe do kršenja prekida vatre.

Venesland je rekao da je UN-ova procena nasilja u toku, ističući da je „oko 20 posto“ od približno 1.100 raketa koje su ispalile naoružane palestinske grupe palo unutar Pojasa Gaze.

Uoči sastanka, izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan pozvao je Savet bezbednosti da stavi „punu odgovornost“ na Islamski džihad, optužujući grupu koju podržava Iran da koristi stanovnike Gaze kao „živi štit“.

Ambasadorka SAD pri UN, Linda Tomas-Grinfild, podržala je „pravo Izraela da brani svoj narod od terorističkih pretnji“, dok je palestinski ambasador Rijad Mansur osudio izraelsku „neopravdanu agresiju“.

„Koliko još dece moramo da sahranimo dok neko ne kaže da je dosta?“, upitao je Mansur.

Komentari (1)

Vidi sve komentare