OEBS: Ruske snage prisilno deportovale u Rusiju više od 1,3 miliona Ukrajinaca

Svet 15. jul 202218:1215 komentara
Ukrajina
REUTERS/Nacho Doce

Stručnjaci Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) utvrdili su da su ruske snage počinile u Ukrajini niz ratnih i zločina protiv čovečnosti, uključujući prisilnu deportaciju u Rusiju više od 1,3 miliona Ukrajinaca, među kojima je više od 200.000 dece, izjavio je danas američki ambasador u OEBS Majkl Karpenter.

Prema njegovim rečima, namerno uništenje civilne infrastrukture u Ukrajini predstavlja ratni zločin, pored čega su zabeleženi brojni slučajevi sistematskih napada na civile, njihovo ubijanje i hapšenje, za šta su prikupljeni dokazi, posebno u Buči i Irpinu.

Pronađena su tela civila ubijenih dok su im ruke bile vezane. U Buči je otkrivena improvizovana soba za mučenje, sa telima osoba čije su uši bile odsečene i zubi izvađeni, izjavio je Karpenter u telefonskom brifingu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini.

On je naveo da su ruske snage pljačkale mašine za pranje veša i posuđa, frižidere, nakit, automobile, bicikle, motocikle, tepihe, umetničke predmete, dečije igračke, kozmetičke proizvode.

Većina ruskog rukovodstva bi trebalo da bude upoznata sa zločinima. Svi u lancu komande će biti smatrani za odgovorne, rekao je Karpenter, uz konstataciju da za ratne i zločine protiv čovečnosti, pored individualne, postoji i odgovornost države.

Svi će odgovarati za zločine, neće biti nedodirljivih, izjavio je Karpenter.

Sve u vezi sa Ukrajinom i Rusijom čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar