Oko 200 pripadnika Nacionalne garde sa inauguracije dobilo koronu

Svet 23. jan 202114:01 > 14:58 1 komentar
Nacionalna garda SAD
REUTERS/Mike Segar/File Photo

Oko 200 pripadnika američke Nacionalne garde, koji su služili na ceremoniji polaganja zakletve predsednika Džozefa Bajdena u Vašingtonu, zaraženo je koronavirusom, prenosi Anadolija.

Ceremonija inauguracije Bajdena, 46. predsednika SAD, održana je u sredu pod visokim bezbednosnim merama, a približno 26.000 pripadnika Nacionalne garde bilo je zaduženo za obezbeđivanje glavnog grada.

Prema vestima Volstrit džournala, u kojima se poziva na zvaničnike Ministarstva odbrane, testovi najmanje 200 pripadnika Nacionalne garde bili su pozitivni na kovid-19.

Zvaničnici navode da su pripadnici Nacionalne garde boravili u sredinama koje ne dopuštaju fizičku distancu i higijenu.

Nešto ranije objavljene su fotografije na kojima se vidi kako Nacionalna garda spava po hodnicima Kongresa, što je naišlo na reakcije medija.

Bajden se izvinio pripadnicima Nacionalne garde

Bajden se izvinio pripadnicima američke Nacionalne garde, nakon što su objavljene fotografije na kojima se vidi kako spavaju u garaži.

On je nazvao komandanta jedinice nakon što su pripadnici Nacionalne garde, koji su bili na dužnosti u zgradi Kongresa, bili primorani da spavaju na parkiralištu. Uputio je izvinjenje i pitao koje su njihove potrebe, preneo je BBC.

Prva dama SAD Džil Bajden posetila je neke od vojnika kako bi se lično zahvalila Nacionalnoj gardi.

Džil Bajden
Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS

„Želela sam danas da dpđem ovde da se svima vama lično zahvalim što ste zaštitili mene i moju porodicu“, kazala je Džil Bajden.

Fotografije Nacionalne garde, koji su u grad došli zbog Bajdenove inauguracije, dok spavaju u hodnicima Kongresa privukle su pažnju nacionalnih i međunarodnih medija.