Oluja s udarima vetra od 200 km/h pogodila Britaniju, šest osoba poginulo

Svet 18. feb 202218:18 > 20:584 komentara
Izvor: Tanjug/Jacob King/PA via AP

Najmanje šest osoba je poginulo i nastala je velika šteta od oluje koja je pogodila Veliku Britaniju sa udarima vetra od gotovo 200 kilometara na sat i posle nastavila ka severozapadnoj Evropi.

Stotine letova, vozova i polazaka brodova su otkazane na severozapadu Evrope zbog izrazito jakog vetra tokom oluje Junis, koja je pogodila Evropu manje od 48 sati posle oluje Dadli, u kojoj je poginulo petoro.

Vetar od 196 kilometara na sat registrovan je na ostrvu Vajt što nikad dosad nije zabeleženo u Engleskoj, dok su drugi udari vetra bili jači od 110 na sat, uključujući i kod londonskog aerodroma Hitrou. Meteorološka služba pozvala je Britance da ostanu kod kuće i izdala najviši, crveni, stepen upozorenja na jugozapadu Engleske, na jugu Velsa i za jugoistok gde je i London.

Ulice glavnog grada, koji je prvi put na ovom nivou uzbune od kad je sistem uspostavljen 2011, bile su puste, dok je deo krova Arene 02 gde se održavaju koncerti i sportska takmičenja otkinut udarima vetra.

Više od 70.000 domaćinstava ostalo je bez struje sredinom dana na jugozapadu Engleske, škole su zatvorene. Saobraćaj na Lamanšu je u prekidu, a više od 400 letova otkazano je na britanskim aerodromima.

Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Avion na liniji Bordo-London morao je da se vrati posle dva neuspela pokušaja sletanja na aerodromu Getvik, dok je letelica A380 aviokompanije Katar Ervejs uspela da sleti na Hitrou u trećem pokušaju.

Državni sekretar za bezbednost Demijan Hajnds je upozorio da postoji smrtna opasnost tokom oluje i da je vojska spremna da bude poslata u pomoć. Strahuje se od poplava zbog jakih udara vetra i višeg nivoa vode, a i sutra se očekuju velike padavine.

U Irskoj je više od 80.000 domaćinstava ostalo bez struje.

Oluja Junis se premešta ka Danskoj, gde će vozovi saobraćati usporeno i most Storebelt, jedan od najdužih na svetu, će sigurno biti zatvoren cele noći, upozorio je operater mosta. U Francuskoj oluja je već jutros izazvala talase visoke četiri metra u Bretanji, i francuska meteorološka služba stavila je pet departmana u narandžasti nivo pripravnosti.

Francuska železnica SNCF je prijavila poremećaje na regionalnim linijama. Železnički saobraćaj poremećen je takodje u Belgiji.

U Belgiji, na severu Nemačke i u Holandiji škole su skratile časove.

Komentari

Vaš komentar