Omikron hara Češkom, ali bolnice se prazne

Svet 13. jan 202211:257 komentara
Izvor: MICHAL CIZEK / AFP

U Češkoj ponovo rast broj novozaraženih virusom korona kako se zemljom širi mutacija omikron, ali to ne opterećuje ovdašnji zdravstveni sistem pošto se i dalje prazne bolnice.

U bolnicama je trenutno 2.048 kovid pacijenata, za četvrtinu manje nego pre nedelju dana, dok se smanjuje i broj preminulih – u sredu je evidentirano 18. U sredu su prema najnovijim podacima češkog Ministarstva zdravlja testovima otkrivena 11.542 novozaražena virusom korona, što je za 50 odsto više nego pre nedelju dana i među njima je 1.420 za koje se podozreva da je reč o reinfekciji.

Povezane vesti

Prema zdravstvenim statistikama iz laboratorija, u Češkoj je oko 50 odsto novozaraženih mutacijom omikron.

„Taj talas mutacije omikron biće veoma brz, kulminiraće vrlo kratko vreme, možda i sa veoma visokim reprodukcionim brojem, ali će posle vrlo brzo opadati. Konkretne brojeve niko u ovom trenutku ne može da da. Zavisi i od toga koliko ćemo testirati. Ali mogu da budu desetine hiljada novozaraženih, za period od nedelju dana i oko 200.000“, kazao je češkom javnom radio servisu Radiožurnal direktor Instituta za statistike i informacije u zdravstvu Ladislav Dušek.

U bolnicama je od ukupno 2.048 kovid pacijenata u teškom stanju 378, što je najmanje u poslednja dva meseca. Za razliku od novembra i decembra kada su crni brojevi preminulih prelazili daleko 100 ljudi dnevno, u sredu je prijavljeno 18 preminulih, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva pandemije u Češkoj dostigao 36.765.

Dušek i češki eksperti veruju da uz slabije simptome kovida-19 kod omikron soja i činjenice da nije preopterećen zdravstveni sistem treba da se zahvali i tome što se ipak većina Čeha, njih 6,7 miliona od ukupno 10,7 miliona vakcinisalo, a među njima je tri miliona primilo i treću dozu vakcine.

U susednoj Poljskoj koja ima 38 miliona stanovnika, trenutno takođe raste broj novozaraženih, ali ne na rekordne visine pošto je u poslednja 24 časa, kako je saopštio portparol poljske vlade Pjotr Miler, otkriveno 16.878 novozraženih. Ali su brojevi preminulih alarmantni, jer u poslednjih sedam dana prelaze i 600 mrtvih, dok je za poslednja 24 časa preminuo 481 kovid pacijent.

U poljskim bolnicama leži trenutno 16.307 kovid pacijenata, od toga 1.654 u teškom stanju, na respiratorima.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar