Opšta mobilizacija u Donbasu

Svet 19. feb 202208:27 > 10:01158 komentara
Lugansk
Izvor: REUTERS/Alexander Ermochenko

Separatistička LNR objavila je opštu mobilizaciju. Leinid Pasečnik, koji je na čelu nepriznate Luganjske narodne republike, potpisao je ukaz kojim se objavljuje mobilizacija.

Povezane vesti

Ukazom se zabranjuje muškarcima od 18 do 55 godina da napuste teritoriju pod kontrolom LNR, objavili su ruski mediji.

Nešto ranije, sličan ukaz potpisao je i Denis Pušili koji je na čelu samoproglašene Donjecke narodne republike.

Podsećamo, predsednik SAD Džo Bajden rekao je prethodno da je uveren da je ruski predsednik Vladimir Putin rešio da izvrši dalju invaziju Ukrajine i da „ima razlog da veruje“ da će se to dogoditi „narednih dana“ kao i da će napad obuhvatiti i glavni grad Kijev.

U međuvremenu, svetski lideri ne odustaju od pokušaja da se kriza u Ukrajini reši diplomatskim putem. Najavljeno je da će francuski predsednik Emanuel Makron razgovarati u nedelju telefonom sa Putinom i u subotu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u pokušaju da se „izbegne najgore“ u Ukrajini.

Ruske agencije izvestile su tokom noći i da je deo međunarodnog gasovoda eksplodirao u petak u Lugansku, objavivši snimke na kojima se vidi vatra koja u noći osvetljuje nebo.

Ukrajinski predsednik ne odustaje od odlaska na Minhensku bezbednosnu konferenciju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski neće promeniti plan za današnji odlazak na Minhensku bezbednosnu konferenciju, saopšteno je iz njegove kancelarije uprkos strahovanju od ruskog napada na Ukrajinu.

Situacija na istoku zemlje je „u potpunosti pod kontrolom“, saopštilo je ukrajinsko predsedništvo navodeći da se planovi Zelenskog nisu promenili.

Nije pomenuta izjava predsednika SAD Džozefa Bajdena koji je sinoć rekao da je siguran da je ruski predsednik Vladimir Putin rešio da izvede invaziju na Ukrajinu i pitao se da li je sada trenutak za Zelenskog da napusti zemlju pod ovakvim okolnostima.

OEBS: Veliko povećanje kršenja primirja u Ukrajini

Posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) izjavili su da su konstatovali „spektakularno povećanje“ kršenja primirja na istoku Ukrajine gde se proruski separatisti i ukrajinske snage sukobljavaju od 2014. godine.

Primetili su ogromno povećanje oružanih akcija duž linije fronta, naveo je OEBS u saopštenju dodajući da sada ima isto toliko incidenata kao i pre sporazuma potpisanog u julu 2020. da se učvrsti primirje.

OEBS je u četvrtak zabeležio 222 kršenja prekida vatre na liniji fronta u regionu Donjeck koga drže proruski separatisti, medju kojima 135 „eksplozija“, u odnosu na 189 u sredu i 24 u utorak.

U regionu Lugansk, drugom gradu na istoku Ukrajine koji drže proruski separatisti ta organizacija je konstatovala 648 kršenja primirja u četvrtak, od kojih 519 „eksplozija“, u odnosu na 402 u sredu i 129 u utorak.

OEBS je pozvao strane da se strogo drže svih obaveza koje su preuzele, da preduzmu sve potrebne mere za smirivanje tenzija i da odmah rade na deeskalaciji radi dobrobiti nedužnih civila sa dve strane linije fronta koji i dalje pate zbog sukoba, navodi se u saopštenju.

OEBS, organizacija u kojoj su Rusija i SAD članovi, rasporedila je posmatračku misiju u Ukrajini 2014. godine, posle ruskog pripajanja Krima i početka sukoba snaga u Kijevu i proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Komentari

Vaš komentar