Optužnice protiv bivšeg bugarskog ministra zbog prekida isporuke ruskog gasa

Svet 08. feb 202323:501 komentar
Shutterstock

Tužioci u Bugarskoj su protiv bivšeg ministra energetike Aleksandera Nikolova, koji je službovao u prethodnoj, proevropskoj vladi te zemlje, podigli optužnice zbog lošeg upravljanja koje je navodno državnom distributeru prirodnog gasa, Bulgargasu, prouzrokovalo štetu od 45 miliona evra.

Pročitajte još:

Nikolov je bio ministar deo prošle godine, kada je ruski Gasprom prekinuo isporuke gasa Bugarskoj jer je ona, zajedno s drugim zemljama EU, odbila da te isporuke plaća ruskim rubljama.

Kancelarija državnog tužioca u Sofiji je saopštila da su Nikolov i još dva zvaničnika za energetiku ugrozili funkcionisanje državnog Bulgargasa i snabdevanja gasom u Bugarskoj. Detalji optužnice nisu saopšteni.

Nikolov koji je bio na dužnosti od decembra 2021. do avgusta 2022. godine, odbacio je tvrdnju tužioca i rekao novinarima da se „optužbe svode na odluku Bugarske da se ne potčini iznuđivačkom ponašanju Gasproma i Rusije“.

Jedna od istražiteljki, Biserka Stojanova, rekla je da je u žiži njene pažnje bila reakcija Bugarske na predloženu novu šemu plaćanja u sklopu dugoročnog ugovora sa Gaspromom.

Rusija je zaustavila isporuke prirodnog gasa Bugarskoj u aprilu 2022. godine pošto je prethodna vlada u Sofiji odbila zahtev Gasproma da joj se gas plaća u rubljama, a to je tadašnjeg premijer Kirila Petkova nagnalo da tvrdi kako Moskva pokušava da „hibridnim ratom“ sruši njegovu vladu.

Bugarska koja je pre napada Rusije na Ukrajinu gotovo u potpunosti zavisila od isporuka ruskog gasa, već je obezbedila alternativne izvore ovog energenta iz drugih zemalja.

Komentari

Vaš komentar