Orban: Mađarska je za finansiranje mira, zato ne snabdevamo Ukrajinu oružjem

Svet 10. jun 202215:09 16 komentara
Attila Kisbendek/AFP

Mađarska se zalaže za finansiranje mira, a ne rata, i zbog toga je odlučila da ne snabdeva Ukrajinu oružjem, izjavio je radio Košutu mađarski premijer Viktor Orban.

Mađarska vlada je danas gotovo jedina u Evropi koja govori da je neophodno podržavati mir, a ne rat, kazao je Orban i istakao da je, za razliku od svih ostalih članica Evropske unije i Sjedinjenih Država, Mađarska odbila da šalje oružje Ukrajini jer ne želi da bude uvučena u taj rat, prenosi Tass.

Pročitajte još

Premijer Mađarske je rekao da „Ukrajina ima pravo na samoodbranu“, dodavši da smatra da je „pravo pitanje šta tačno rade Amerikanci i svi zapadnjaci“ snabdevajući Ukrajinu oružjem, municijom i vojnom opremom.

Ta sredstva trebalo bi da se koriste za postizanje mira, a ne za produžetak rata, kazao je Orban i naveo da se Mađarska od početka zalagala za diplomatsko rešenje sukoba u Ukrajini.

On je sugerisao da na Zapadu postoje sile koje su zainteresovane za nastavak sukoba u Ukrajini, a naveo je da je postoje poslovni krugovi koji finansiraju rat, „na primer Džordž Soroš“.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.