Orban: Mađarska neće promeniti imigracionu politiku zbog presude suda EU

Svet 21. dec 202119:217 komentara
JOHANNA GERON/POOL/AFP

Mađarska neće promeniti imigracionu politiku uprkos nedavnoj presudi najvišeg suda Evropske unije da je ona u suprotnosti sa zakonima tog bloka 27 zemalja, izjavio je u Budimpešti premijer Viktor Orban.

Orban, desničarski populista, rekao je da će Mađarska nastaviti da sprovodi dosadašnju migracionu politiku i da „nije važno šta je presudio“ Evropski sud pravde.

„Mađarska mora da nastavi da brani svoje granice. Odlučili smo da ne učinimo ništa radi promene načina zaštite granice. Nećemo to menjati i nećemo nikoga pustiti unutra“, kazao je Orban.

Orbanova antiimigrantski nastrojena vlada dugo se spori sa EU oko nadležnosti Unije u unutrašnjim pitanjima njenih članica, naročito zbog politike prema imigraciji i LGBT populaciji.

Evropski sud pravde je prošlog meseca presudio da Mađarska nije poštovala zakon EU kada je izbacivala migrante koji su ilegalno ušli u zemlju, uskraćujući im pravo da podnesu zahtev za azil i zadržavajući ih u „tranzitnim zonama“ duž granice sa Srbijom.

Odbijanje vlade u Budimpešti da se povinuje odluci Evropskog suda pravde moglo bi da rezultira obavezom Mađarske da plaća visoke kazne.

Taj sud je u septembru počeo da izriče dnevne kazne od milion evra Poljskoj, ključnom savezniku Mađarske, pošto je Varšava ignorisala sudsku odluku da suspenduje promene u pravosudnom sistemu.

Komentari

Vaš komentar